Петричевић посјетио предузећа “Прима ИСГ” и “Тикт мануфактура”

Срна
Петричевић посјетио предузећа “Прима ИСГ” и “Тикт мануфактура”

ГРАДИШКА - Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић рекао је данас у Градишци, гдје је посјетио предузећа “Прима Исг” и “Тикт мануфактура”, да су ове фирме, као и још неколико њих које је посјетио, и током ситуације затворених граница у вријеме епидемије вируса корона пронашле могућност за пласман производа и направиле искорак у пословању.

Петричевић, који је данас посјетио фабрику намјештаја “Прима ИСГ” и предузеће “Тикт мануфактура” за ЦНЦ производњу дијелова за познате европске купце, попут произвођача машина за различите индустријске гране, али и дијелове за спортске аутомобиле, навео је да је циљ да се увидом у потешкоће кроз које су прошла ова предузећа током епидемије покушају пронаћи рјешења.

Он је навео да су фабрици “Прима ИСГ” исплаћене плате, те припадајући порези и доприноси радницима за април и истакао да ће Влада Републике Српске наставити са активностима и мјерама с циљем очувања радних мјеста и помоћи привреди.

“Испред нас је посткризни период и мјере које Влада доноси усмјерене су на помоћ привредној ликвидности и покретање привредних активности кроз мала и средња предузећа”, нагласио је Петричевић.

Он је рекао да ће привредници из Компензационог фонда моћи да добију средства за одржавање ликвидности, а која ће бити пласирана посредством комерцијалних банака са мањим каматама, док ће Влада Републике Српске бити гарант тим кредитима.

Петричевић је навео да ће фирме које су радиле за вријеме пандемије вируса корона уз отежане услове имати могућност остваривања права на помоћ, те да ће та средства бити исплаћена послодавцима.

“Исплата средстава за такве фирме почеће сљедеће седмице. До 15. маја било је 17.150 привредних субјеката који су поднијели захтјев што обухвата број од 70.000 радника, док је сам износ средстава 55 милиона КМ”, каже Петричевић.

Он је рекао да се мјере настављају и за мај, те да ће порези и доприноси бити исплаћени оним дјелатностима које су биле забрањене до 11. маја, док ће остале дјелатности којима није био дозвољен рад у периоду од 11. маја до краја маја имати уплаћену минималну плату и доприносе.

Директор фабрике намјештаја “Прима ИСГ” Горан Марчета рекао је да је ова фабрика у 2019. години остварила рекордне резултате у својој историји и промет већи од 16 милиона евра, што представља 15 одсто укупног извоза намјештаја из БиХ.

Марчета је истакао да је на њихово пословање негативно утицала појава вируса корона због које је промет опао за више од 80 одсто, али да се отварањем салона у Хрватској тај промет враћа у нормалну.

“Сва производња овог предузећа у БиХ одвија се у Градишци и Калесији, док се још шест производних погона налази у Хрватској. Читава групација има више од 2.000 запослених, док је у самој Градишци запослено 375 радника”, навео је Марчета и додао да у периоду појаве вируса корона није било отпуштања радника.

Марчета је истакао да су се због затварања салона у Хрватској окренули интернет продаји и захваљујући томе повећали продају, те остварили одређене приходе.

Директор фирме “Тикт мануфактура” Крешимир Бодрожић рекао је да су у овом периоду од појаве вируса корона пословали отежано и да су настојали наставити са радом, те да је тржиште било стабилно и да нису отпуштали раднике.

Ова фирма запошљава 74 радника и није аплицирала за помоћ Владе Републике Српске.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана