Петричевић: Подстицај за привреднике из Рогатице који су набавили нову технологију

Срна
Петричевић: Подстицај за привреднике из Рогатице који су набавили нову технологију

РОГАТИЦА- Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић позвао је данас привреднике у Републици Српској да се пријаве на јавни позив за додјелу средстава субјектима из прерађивачке индустрије који су набавили нову опрему или технологију у овој години.

"Овај јавни позив трајаће 15 дана и сви они који испуњавају прописане услове оствариће одређена права, односно финансијска средства", рекао је Петричевић новинарима у Рогатици.

Он је навео да је циљ његове данашње посјете Рогатици упознавање и рјешавање проблема у привредним друштвима ове локалне заједнице, што се нарочито односи на прерађивачке индустријске капацитете, који су у суштини носиоци привредног развоја сваке општине у Републици Српској.

"У сфери прерађивачке индустрије највећи је постотак извозно оријентисаних компанија као што је и рогатички жРађенж, који смо данас посјетили", истакао је Петричевић.

Према његовим ријечима, у току су и исплате на име повећања плате, односно другог обрачунског периода који је већ истекао, а у току је и обрада захтјева привредника и већ су одређена рјешења креирана и Министарство је приступило исплати одређених средстава.

Он је позвао све привреднике који су пропустили ову прилику да се пријаве за наредни обрачунски период, тим прије јер је ресорно министарство обезбиједило пет милиона КМ за те намјене, односно за оне послодавце који су повећали плате радницима.

Начелник општине Рогатица Милорад Јагодић нагласио је значај прерађивачких капацитета и захвалио министру Петричевићу за интересовање и подршку овом сектору.

Он је изразио задовољство што је данашња посјета реализована управо у фирми "Рађен", која се бави дрвопрерађивачком дјелатношћу.

Према његовим ријечима, посебно је важно то што је Петричевић најавио нове подстицаје за извозно оријентисане прерађиваче.

"Ми желимо да охрабримо и финансијски помогнемо домаће прерађиваче да иду на већи степен финализације својих производа јер је то шанса за веће запошљавање. Веома је битно да и Влада Републике Српске и ресорна министарства имају много разумијевања за ову врсту приче", изјавио је Јагодић новинарима.

Предузеће "Рађен" Рогатица почело је са радом 2000. године као занатска радионица, а од 2007. године послује као ДОО и бави се прерадом дрвета и и израдом полуфиналних производа.

Извозно је оријентисана, 85 одсто производа пласира на тржиште Србије и тренутно запошљава 23 радника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана