Петричевић: Олакшати пословање постојећим и привући нове инвеститоре

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић рекао је да је циљ формирања Савјета за стране инвеститоре да се постојећим инвеститорима олакша пословање, односно пружи подршка у реинвестирању кроз унапређење пословног амбијента, као и да се кроз континуирани дијалог са члановима Савјета подстакну нова улагања домаћих и страних инвеститора.

Петричевић је на сједници Савјета истакао да је у претходном периоду у Републици Српској реализован већи број нових инвестиција у различитим секторима /текстилној, металној и електро индустрији/, те да су у најави и реинвестирања постојећих инвеститора који на различитим локацијама у Републици Српској планирају отварање нових радних мјеста.

Савјет за стране инвеститоре Републике Српске данас је на сједници у Бањалуци указао на значај образовног система и инструмената за задржавање радне снаге, те оспособљености институција републичког и локалног нивоа за прихват инвеститора, саопштено је из Министарства привреде и предузетништва.

На сједници је указано и на значај мјера у привлачењу инвестиција које доносе нове технологије и повећавају продуктивност рада.

Истакнут је значај формирања Савјета за стране инвеститоре Републике Српске и оваквог вида комуникације и координације, како код дефинисања стратешких докумената, тако и у оперативном раду у унапређивању укупног пословног амбијента за стране улагаче у Републику Српску.

Након што је усвојен Пословник о раду, за предсједника Савјета изабран је министар привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић, а затим је помоћник министра Слободанка Дубравац чланове Савјета упознала са садржајем Стратегије подстицања страних улагања за период 2021-2027, као и са активностима Министарства на привлачењу инвестиција.

Сједници су присуствовали чланови Савјета - представници ресорних министарстава Републике Српске, јединица локалне самоуправе, Привредне коморе Републике Српске и страних улагача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана