Пашалић: За подршку пољопривредном сектору обезбијеђено 99 милиона КМ

Срна
Foto: Архива

ГРАДИШКА- Влада Републике Српске до сада је, од почетка године, обезбиједила укупно 99 милиона КМ за подршку пољопривредном сектору, а у наредном периоду биће донесене нове мјере подршке за произвођаче млијека, изјавио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић.

Пашалић је рекао да је до сада обезбијеђено 75 милиона из аграрног буџета и додатна 24 милиона из Компензационог фонда.

Он је током посјете привредном друштву "Зеленгај" у Ламинцима код Градишке рекао да ово друштво, које је у власништву Ранка Сарајлића и његове породице, има једне од највећих фарми свиња и јунади у Републици Српској гдје се користе најсавременије системи за исхрану стоке, улаже у изградњу додатних капацитета за складиштење житарица, а планирана је и набавка дрона за заштиту усјева.

"Уназад четири године сви пољопривредници који су инвестирали у производњу су подржани од Владе Српске и ресорног министарства и тако ћемо и наставити у наредном периоду", додао је Пашалић.

Сарајлић је појаснио да на фарми тренутно има 400 грла јунади и 1.600 свиња, да се бави ратарском производњом и прерадом житарица, те истакао да пољопривредници властитим снагама и уз подршку Владе Српске успијевају ријешити проблеме у овом сектору.

Према његовим ријечима, подстицају су увијек добродошли и значајни, али кључни проблем остаје заштита домаће производње на нивоу заједничких органа власти на нивоу БиХ.

Пашалић је данас посјетио и повртара Николу Лакића у Кукуљама код Српца, за кога је истакао да је примјер успјешног младог човјека, који је завршио пољопривредни факултет и одлучио да знање примијени у властитој производњи поврћа.

Влада Републике Српске и Министарство су и Лакића подржали приликом набавке механизације, система за наводњавање и других инвестиција.

Лакић је ове године поврћем засијао 12 хектара земљишта, од чега највише лука, пет хектара, а остало је лубенице и салата.

"Подршка ресорног министарства значи много, јер субвенционишу набавку механизације и друге инвестиције са 30 одсто укупне вриједности", нагласио је Лакић.

Директор Агенције за аграрна плаћања Предраг Сладојевић, који је са Пашалићем посјетио пољопривреднике, навео је да је из аграрног буџета за ову годину исплаћено 13,6 милиона КМ, а из Компензационог фонда 2,4 милиона за подршку произвођачима воћа и поврћа и 1,4 милиона КМ за товљаче свиња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана