Пашалић: Водити рачуна о домаћим дрвопрерађивачима

Срна
Пашалић: Водити рачуна о домаћим дрвопрерађивачима

ТРЕБИЊЕ - Влада Републике Српске је на иницијативу Министарства пољопривреде упутила прије мјесец дана захтјев Савјету министара да се забрани извоз дрвних сортимената, али та мјера није усвојена јер за њу нису гласали министри из реда бошњачког народа, изјавио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић.

Он је новинарима у Требињу рекао да домаћи дрвопрерађивачи имају велике потребе, добро тржиште и скуп производ који могу да продају, али немају довољно сировине, те нагласио да је потребно водити рачуна о домаћим дрвопрерађивачима, а онда дозволити одлив.

"Шест министара је тада гласало за забрану извоза трупаца из БиХ, то су министри из реда српског и хрватског народа, док министри из реда бошњачког народа нису гласали за ту мјеру и она није усвојена", рекао је Пашалић, коментаришући примједбе због извоза дрвета у ЕУ.

Пашалић је навео да је су капацитети домаћих дрвопрерађивача пет милиона метара кубних, а годишње се исијече око два милиона метара кубних.

"То довољно говори колико они могу да раде, колико имају тржиште, али не можемо да им обезбиједимо сировину. Још ако се та сировина одлива, одлази ван граница Републике Српске, то је додатни проблем за те људе", рекао је Пашалић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана