Пашалић: Влада Српске улаже у модернизацију “противградне превентиве”

Срна
Пашалић: Влада Српске улаже у модернизацију “противградне превентиве”

ГРАДИШКА - Влада Републике Српске улаже доста средстава у модернизацију “Противградне превентиве” која сада има два нова савремена радара и више од 80 аутоматских противградних станица, рекао је данас у Новој Тополи код Градишке министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Борис Пашалић.

 “Процес модернизације тече и даље и циљ је да системом противградне заштите покријемо цијело подручје Републике Српске, да систем буде потпуно аутоматизован и то ће бити завршено у наредних неколико година”, рекао је Пашалић који је посјетио ово предузеће поводом 50 година постојања.

Он је нагласио да Српска има добар и функционалан систем противградне заштите за који Влада сваке године издваја више од четири милиона КМ.

Пашалић је новинарима рекао да се и у околним земљама размишља о модернизацији система противградне заштите, наводећи да је на 88. Сајму пољопривреде у Новом Саду најављено да ће и покрајинска влада Војводине такође почети са улагањима у овакве системе.

“То говори да жПротивградна заштитаж има своју перспективу и да је треба и даље развијати. Чињеница је да ове године нисмо имали штета од града, осим у Братунцу гдје је постојала забрана дејства због налета хеликоптера са тузланског аеродрома”, навео је Пашалић.

Он је додао да је у плану да се за потребе овог предузећа набави и један противградни авион, који ће моћи да дејствује у периодима када постоји забрана испаљивања ракета са земље, а радиће се и даље на развоју мреже противградних приземних генератора.

Директор “Противградне превентиве” Тихомир Дејановић навео је да је систем противградне заштите почео са радом 1971. године, када је дјеловао у оквиру пољопривредног комбината “Младен Стојановић” и “Плантажа”.

“Данас имамо један савремени систем који покрива 95 одсто простора Републике Српске, а циљ је да покријемо и 100 одсто територије. Имамо два савремена метеоролошка рада која смо 2017. године набавили уз помоћ Владе Српске. Од планирани 230 аутоматских противградних лансера постављено је 85 на сјеверном брањеном подручју. Полако завршавамо аутоматизацију и искључујемо ручне лансере, а циљ нам је да то завршимо у наредних годину и по дана”, рекао је Дејановић.

Он је истакао да на брањеном подручју постоји 350 ручних и аутоматских лансера и 35 противградних приземних генератора, те да очекује да ће у наредну сезони на располагању имати и противградни авион.

Дејановић је оцијенио да је ова сезона одбране од града исподпросјечна по броју градоносних облачности, наводећи да је испаљено око 660 противградних ракета.

“Противградна сезона још није завршена и ми смо спремни за дејства, а имамо на располагању 2.250 противградних ракета, које смо на вријеме набавили захваљујући Влади Републике Српске и ресорном министарству”, додао је Дејановић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана