Пашалић: Ветеринарска струка спремна за све изазове

Срна
Пашалић: Ветеринарска струка спремна за све изазове

БАЊАЛУКА - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је данас у Бањалуци да је ветеринарска струка и наука на прави начин одговорила изазовима пандемије вируса корона и да је спремна за све изазове, па и за евентуалну појаву сличне заразе и код животиња.

Пашалић је, отварајући 25. годишње савјетовање доктора ветеринарске медицине Републике Српске/БиХ, рекао да је током епидемије вируса корона министарство на чијем је челу помогло колико може, те је крајем марта и почетком априла набавило 200 моторних прскалица и опрему за све ветеринарске станице да би се и оне могле укључити у посао дезинфекције простора.

Према његовим ријечима, министарство је ове године обезбиједило сва потребна средства за нормално функционисање ветеринарства, а креиране су и неке нове мјере.

"Тако смо код набавке неке кључне опреме или возила за потребе ветеринарских организација суфинансирали 35 одсто од вриједности набавке", навео је Пашалић.

Он је нагласио да је ове године први пут уведена мјера да Министарство рефундира трећину средстава ветеринарским станицама за набавку потребне опреме и истакао да ће ова мјера бити примјењивана и убудуће.

"Сигурни смо да ће се у неком будућем времену помоћу ове интервенције Министарства значајно бити обновљена опрема, што је један од основних предуслова за даљи развој ветеринарске струке", рекао је Пашалић.

Он је истакао да су обезбијеђена средства за мониторинг свих болести које су актуелне - афричке и свињске куге, наводећи да афричка куга и даље представља пријетњу, иако још није регистрована у БиХ.

Пашалић је честитао организаторима 25. Годишњег савјетовања доктора ветеринарске медицине што су успјели да и у овим измијењеним околностима нађу начин да савјетовање буде одржано.

"Сигуран сам да ће закључци савјетовања помоћи не само ветеринарској струци и наћи пут до пољопривредних произвођача, већ ће помоћи сигурно и Министарству пољопривреде и Влади Српске у креирању неких нових мјера када је ријеч о ветеринарској струци", рекао је Пашалић.

Предсједник Ветеринарске коморе Републике Српске Саша Бошковић указао је на значај ветеринарске професије у очувању јавног здравља и истакао да је ветеринарска служба од посебног интереса и да као таква мора бити и третирана.

Он је рекао да је ветеринарска служба Републике Српске увијек спремна да одговори на све изазове и захтјеве које испред ње постављају фармери и Република, јер је свјесна да обавља првенствено хуман и друштвено одговоран посао.

"У свом досадашњем раду показали смо да смо способни да обављамо повјерене послове и у најтежим условима", истакао је Бошковић, додајући да је ветеринарска служба флексибилна и спремна да се прилагоди новонасталим ситуацијама.

Он је нагласио да су ветеринари Републике Српске ове године испунили све зацртане циљеве.

Годишње савјетовање доктора ветеринарске медицине Републике Српске са међународним учешћем биће одржано до 3. октобра први пут посредством видео-конференције, а припремљено је укупно 66 радова који доприносе статусу и развоју ветеринарске струке.

Организатор скупа је Ветеринарска комора Републике Српске, а у оквиру савјетовања биће одржане и радионице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана