Пашалић: Све већа подршка повртарској производњи

Srna
Пашалић: Све већа подршка повртарској производњи

БАЊАЛУКА - Министар пољоприреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић истакао је да ресорно министарство све снажније подржава повртарску производњу, те да је у ову област прошле године уложено 1,5 милиона КМ.

"Ако узмемо у обзир да је за подршку производњи и откупу поврћа у 2016. години обезбијеђено тек негдје око 300.000 КМ, јасно је колико расте подрша овом сектору", рекао је Пашалић Срни.

Након посјете повртару Николи Лакићу у Кукуљама код Српца, Пашалић је нагласио да је најбоље усмјерен новац у пољопривреду онај за капиталне инвестиције, за набавку трактора, прикључака, изградњу објеката и система за наводњавање. "То се показало и на примјеру ове породице. Н

аиме, Министарство је са 30 одсто учешћа подржало набавку све опреме, механизације и изградњу складиште које је ова породица у посљедњих неколико година реализовала", додао је Пашалић. Пашалић је навео да Лакићи на својим парцелама гаје шест врста поврћа и да су у том послу веома успјешни

 "Ријеч је о породици која се већ неколико генерација бави производњом поврћа и што је јако важно сад уводе неке нове технологије. Никола Лакић је био студент Пољопривредног факултета у Бањалуци, а сада је дипломирани инжењер са великим искуством и одлучио је да то своје знање примјени управо на свом имању", рекао је Пашалић.

Он је додао да Министарство пољопривреде настоји да промовише баш овакве пољопривредне произвођаче.

"Тежимо да имамо што више случајева да младе колеге након завршетка факултета стечено знање примјене на свом имању и на најбољи начин уновче то знање. Данас смо се увјерили да је то потпуно реално и у нашим условима", поручио је Пашалић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана