Пашалић: Снажнија подршка пољопривредницима

Срна
Foto: Срна

НЕВЕСИЊЕ- Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је данас да ће пољопривредници ове године имати још снажнију подршку кроз подстицаје и друге програме.

Пашалић је у Невесињу рекао да је да је у 2021. години на рачуне пољопривредних произвођача из ове општине уплаћено два милиона марака, од чега 1,7 милиона из буџета Министарства пољопривреде Српске и 300.000 из буџета општине Невесиње.

Министар је разговарао са начелником општине Миленком Авдаловићем и сарадницима, а потом су заједно обишли Пољопривредну задругу Невесиње. Након састанка је наглашено да у Невесињу има напретка када је у питању пољопривреда, што је видљиво и кроз подстицаје који расту из године у годину јер је све већи број пољопривредних произвођача.

Пашалић је навео да се средства за подршку пољопривреди издвајају и кроз различите програме, па је тако кроз пројекат ИфАД у задњих неколико година у Невесињу уложено 800.000 марака од којих је половину обезбједило Министарство пољопривреде, а половину заједно локална заједница и произвођачи.

"Подржано је око 300 произвођача, постављено десетак пластеника, подигнуто неколико засада шљиве, а највећа подршка је ишла произвођачима кромпира. У склопу тога је набављена и сортирка кромпира за здругу Невесиње чији је капацитет четири тоне на сат и значајно ће олакшати произвођачима", навео је Пашалић.

Он је напоменуо да у БиХ свега неколико производа има заштићено географско поријекло, а један од њих је невесињски кромпир.

Пашалић је додао да ће се убудуће заједно радити на проширењу производње и бољем маркетингу. "Помоћи ћемо око изградње једног локалног пута, а имамо планирана и средства за наводњавање око 200 хектара земље у Невесињу, што ћемо радити од 2023. године", најавио је министар.

Према његовим ријечима, буџет Министарства је ове године повећан са 75 на 99 милиона КМ, а планирана су и средства за мљекаре, тако да ће прећи 106 милиона КМ.

"Наши подстицају иду за све секторе производње, а посебно смо поносни што смо обезбиједили довољно средстава за инвестиције. Сваки произвођач који набави нешто на фарми добије поврат од 15 до 50 одсто", рекао је Пашалић.

Оцијенио је да је велика ствар што ће у три до четири године, колико се тај програм спроводи, бити набављено 1.100 трактора и око 5.000 прикључака.

Начелник Авдаловић рекао је новинарима да је данас договорен наставак снажније подршке и подстицаја и из буџета општине и из републичког буџета, те кроз наставак ИфАД пројекта који се ради са Министарством пољопривреде.

"Договорили смо изградњу сеоског пута, за шта је потребно 150.000 КМ, а разговарали смо и о пројекту наводњавања Невесињског поља. Имамо идеју изградње мањег језера код Кифиног села, при чему би се наводњавало између 200 и 250 хектара најплоднијег земљишта између Оџака, Братача и Тртина гдје су сконцентрисани највећи произвођачи кромпира и повртларских култура", навео је он.

Авдаловић је захвалио Министарству пољопривреде које је, како је рекао, у Невесиње усмјерило доста новца, те подсјетио да је општина прогласила пољопривреду за стратешку грану.

"У посљедњих пет година имамо експанзију производње млијека, говедарство је у великом успону и настојимо да то још више стимулишемо. Имамо подршку Владе Републике Српске и надамо се да ће уз мјере које проводимо бити напретка", истакао је Авдаловић, који сматра да Невесиње има велику шансу у развоју пољопривреде.

Авдаловић је рекао да је општина ове године издвојила 300.000 КМ директних подстицаја за пољопривреду, у производњу млијека, куповину нове механизације, засаде воћа, пчеларство, подстицаји за јунице.

"Свима који желе да се организовано и на један нов начин баве пољопривредом општина Невесиње је помогла кроз подстицаје", навео је Авдаловић.

Бојан Граховац, ИфАД консултант Задруге Невесиње, каже да ова задруга, основана 2020. године, окупља око 200 пољопривредних произвођача.

"Ове године смо подржали 104 пољопривредна произвођача кромира у износу од око 300.000 КМ и девет произвођача шљиве, а план је да се развијамо и укључујемо већи број корисника", најавио је Граховац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана