Пашалић и Минаси отворили реконструисане лабораторије

Srna
Пашалић и Минаси отворили реконструисане лабораторије

БАЊАЛУКА - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић и амбасадор Италије у БиХ Никола Минаси отворили су данас у Пољопривредном институту у Бањалуци реконструисане, додатно опремљене и акредитоване лабораторије за заштиту биља.

Пашалић је истакао да је додатно опремање и реконструкција лабораторије извршено у оквиру пројекта који је финансира Влада Италије, као и средствима из подстицаја за опремање лабораторија које је обезбиједило Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Вриједност пројекта реконструисања лабораторија у БиХ износи 2,4 милиона КМ.

"Реконструисањем и додатним опремањем омогућено је даље проширење акредитације лабораторије, што доприноси међународној компетентности, као и стварању услова за побољшање система квалитета", рекао је Пашалић новинарима.

Он је навео да су реконструкцијом, додатним опремањем и акредитацијом лабораторије створени услови за контролу присуства и спречавање уноса и ширења карантинских и некарантинских регулисаних штетних организама на подручје Републике Српске, помоћу међународно признатих метода.

Пашалић је подсјетио да је министарство које предводи за предстојећу јесењу сјетву увело и нову мјеру регресирања куповине домаћих сорти стрних жита.

Минаси је нагласио да Влада Италије подржава пројекте значајне за развој друштва.

"Доба пандемије вируса корона показало је да морамо бити спремни да користимо могућности европског тржишта, нарочито у пољопривреди. Вјерујем да фирме из БиХ могу искористити предности приступа европском тржишту", рекао је Минаси.

Директор Пољопривредног института Републике Српске Војислав Тркуља изразио је задовољство што је лабораторија реконструисана, додатно опремљена и акредитована.

"Остварили смо значајан успјех јер нам је призната нова сорта пшенице која је названа Јулија. Ова сорта, која има велики генетски потенцијал, биће носилац новог бренда - БЛ сјеме. Изузетно је важно да имамо домаћу производњу, а на тржиште ће по нижим цијенама бити пласиране значајне количине квалитетног сјемена", рекао је Тркуља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана