Парови отказују свадбе и у септембру

Данијела Бајић
Парови отказују свадбе и у септембру

БАЊАЛУКА - Погоршање епидемиолошке ситуације протеклих дана угасило је и посљедњу наду власника свечаних салона да би љето могло спасти сезону, јер младенци посљедњих дана отказују и свадбена весеља заказана за јул, август, али и септембар.

Пандемија вируса корона обуставила је свадбе у Српској још у марту, а нада да ће се све вратити у нормалне токове појавила се у мају након што су ублажене превентивне мјере заштите те када је дозвољено окупљање до 50 особа у затвореном простору.

Међутим, нагли раст броја заражених посљедњих дана натјерао је парове да одустану од планова за ову годину, због чега многи власници свечаних салона размишљају да ставе кључ у браву.

У приједорском свадбеном салону “Кнежевић” кажу да је више од 60 одсто свадби које су биле заказане у наредним мјесецима отказано.

- Парови свадбена весеља углавном одгађају за наредну годину, мада има и оних који скроз отказују, док је мало оних младенаца који се надају да ће се до њиховог датума све вратити у нормалне токове - рекао је власник салона Александар Кнежевић истакавши да се људи тешко одлучују за весеља до 50 гостију. 

У страху од вируса корона, али и могућих нових ограничења све више младенаца и са  подручја Бањалуке одустаје од свадбе.

У једном од бањалучких салона кажу да су им се телефони усијали од позива парова који отказују резервације.

- Не памтим гору сезону. У јануару смо већ били попунили све термине за ову годину и почели да уговарамо свадбе за наредну годину. Преко ноћи се све окренуло. Дошли смо у ситуацију да ставимо кључ у браву у моменту када би­ требало да имамо највише посла - казали су у том салону.

У једном од градишких свечаних салона кажу да од 24 свадбе, те неколико рођендана и крштења који су били заказани до краја године ништа неће бити одржано.

- Надали смо се да ће од прошле седмице бити омогућено окупљање бар до 200 људи на једном мјесту и да ћемо коначно почети са радом, али, нажалост, то се није десило. С друге стране, нико од младенаца неће да прави свадбу са 50 гостију, сви рачунају на 300 до 400 званица - рекли су у градишком салону.

У матичним службама широм Српске кажу да вјенчања има, али не у оноликом броју као што је било претходних година, док оних у салонима и ресторанима готово да нема.

Шефица Одсјека за грађанска стања, управне послове и правну помоћ грађанима у Градској управи у Бањалуци Диана Џаја-Јокић казала је да се термини за вјенчања у ресторанима и свадбеним салонима резервишу и до пола године унапријед, те да за сада у њиховој евиденцији постоји само један такав догађај у јулу, те неколико у августу и септембру.

- Вјенчања обављених у ресторанима је генерално мало и поштују се мјере које се тичу бројности лица окупљених на једном мјесту -  истакла је Џаја-Јокић.

У Градској управи Приједор истичу да је за три мјесеца, у јеку пандемије, вјенчање отказало 20 парова, док је истовремено њих 44 тај чин обавило упркос корони.

- Нису сви парови који су отказали вјенчање заказали нови термин. У јуну је одржано 12 вјенчања, док је термин за јул за сада заказало 11 парова,  а седам за август - казали су у Градској управи Приједор.

Бањалучани Јелена М. и Мирослав С. су са породицом, кумовима и пријатељима 11. јула ове године планирали велику прославу поводом склапања брака. Све је, кажу, одавно спремно, од вјенчанице, музике, простора до свега оног што је потребно да забава буде потпуна.

- С обзиром на ситуацију и да нисмо сигурни до када ће трајати мјере заштите, одлучили смо се да свадбу помјеримо за прољеће идуће године. То смо планирали од прошле године, али ко је могао да претпостави да ће све овако испасти - рекла је Јелена.

Сниматељи и музичари

Вирус корона пореметио је планове ове године и музичарима и сниматељима. Сниматељ Мирко М. из Бањалуке каже да су му све суботе и готово све недјеље до краја године биле резервисане.

- Мислио сам да свадби неће бити само током априла и маја, али преварио сам се. Младенци са којима сам се договорио још прошле године за јул, август и септембар свакодневно зову и отказују - казао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана