Београд: Парастос за Србе убијене у "Олуји"

Срна
Београд: Парастос за Србе убијене у "Олуји"

БЕОГРАД - У Цркви Светог Марка у Београду данас је служен помен убијеним и несталим Србима током злочиначке хрватске војно-полицијске акције "Олуја" 1995. године.

Чланови породица и пријатељи убијених и несталих прислужили су свијеће и одали пошту страдалим, а послије помена положили су цвијеће на Споменик убијенима у ратовима током деведесетих година прошлог вијека у Ташмајданском парку.

Сјећање на страдале и ове године организовало је Удружење убијених и несталих "Суза" из Београда.

Предсједник "Сузе" Драгана Ђукић нагласила је да је, четврт вијека послије "Олује" неопходно да се престане са политизацијом питања несталих у Хрватској, истакавши да постоји још 770 неријешених случајева и да њихове породице немају мира.

"Породице несталих, које су извукле најдебљи крај, заслужију да нађу мир и да врате достојанство жртвама страдалим у жОлујиж", рекла је Ђукићева.

Она је апеловала да институције помогну да се питање коначно ријеши.

Ђукићева је навела и да Удружење "Суза" од 1996. године, сваке године, обиљежава страдање Срба у акцији "Олуја", те је захвалила свештенству Цркве Светог Марка на разумијевању и подршци.

Војно-полицијска акција "Олуја" почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО-а на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима "Веритаса", током "Олује" из својих домова протјерано је више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године операцију "Олуја" оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је "Олуја" имала све карактеристике геноцида.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана