Парастос за 25 погинулих бораца ВРС и жртве из Јасеновца и Дахауа

Срна
Парастос за 25 погинулих бораца ВРС и жртве из Јасеновца и Дахауа

ЗВОРНИК - Парастосом, полагањем вијенаца и прислуживањем свијећа на споменик у зворничком насељу Челопек, данас је одата пошта за 25 бораца Војске Републике Српске који су погинули у одбрамбено-отаџбинском рату, као и за више од 50 мјештана који су 1941.године у Другом свјетском рату одведени у логоре Јасеновац и Дахау.

Парастос је служило мјесно свештенство, а вијенце су положиле породице погинулих бораца, представници градске Борачке организације, градског Удружења ратних војних инвалида и Градске управе Зворник.

Предсједник Мјесног одбора Борачке организације у Челопеку Цвико Ерић рекао је да је у одбрамбено-отаџбинском рату погинуло 25 припадника Војске Републике Српске (ВРС) из Челопека који су бранили своја огњишта и нејач.

Он је додао да је из Челопека у ВРС било око 300 бораца.

„Мјештани Челопека су поносни да се у одбрамебо-отаџбинско рату није нико светио комшијама муслиманима”, истакао је он.

Према његовим ријечима, муслимани у Челопеку су у Другом свјетском рату под усташким вођством само из Челопека одвели више од 50 мушкараца који су страдали у логорима Јасеновац и Дахау.

Ерић је нагласио да се ови злочини над српским народом и војницима никада не смију заборавити.

Он је рекао да су споменик погинулим борцима подигли мјештани уз помоћ града и градске Борачке организације. „То је свето мјесто на коме се треба поклонити сјенима оних чијом заслугом живимо у слободи”, додао је Ерић.

Ерић је навео да споменички комплекс чини крст са именима погинулих бораца у одбрамбено-отаџбинском рату, надограђен са двије плоче, од којих су на једној усклесана имена цивилних жртава рата, а на другој имена бораца који су у Другом свјетском рату бранили огњишта од најезде усташа и других непријатеља или су одведени у логоре из којих се никада нису вратили.

Предсједник градске Борачке организације Лазар Ристић рекао је да су припадници Војске Републике Српске из Челопека дали огроман допринос у ослобађању Зворника и Републике Српске.

Он је подсјетио да су борци из Челопека учешћем у рату имали величину батаљона.

Ристић је рекао да су се мјештани овог насеља организовали и изградили споменик палим борцима у знак сјећања на њихове заслуге и допринос стварању слободе својим наследницима, а изградњу су помогли градска Борачка оранизација и градска управа.

Он је навео да скоро свака мјесна заједница Зворника има споменик који свједочи о одбрани својих насеља и цјелокупног подручја Зворника и Републике Српске.

Ристић је рекао да ће градска Борачка организација настојати да се и у осталих неколико мјесних заједница изграде споменици палим борцима, који ће вјечно

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана