Папандреу: Вјера, историја и породичне традиције повезују српски и грчки народ

Srna
Foto: printscreen

ДОБОЈ- У Добоју је данас свечано обиљежена годишњица од оснивања Грчког кутка, смјешетеног у Економској школи у овом граду, којој је присуствовао и амбасадор Грчке у БиХ Димитриос Папандреу.

Папандреу је рекао новинарима да вјера, историја и породичне традиције повезују грчки и српски народ, а да их једино језик раздваја.

"За нас је јако важно да у једном граду у којем нема грчке заједнице имамо једну овакву активност,која нас обавезује да наставимо даље", изјавио је Папандреу, подсјетивши да је у Добоју отворен први Грчки кутак у БиХ.

Током свечаности, уз одговарајући културни програм, представљена је и гастро понуда уз василопиту -грчки колач који има симболичну улогу као божићна чесница.

Амбасадор Папандреу појашњава да се василопита прави у част прелаза из старе у нову годину, те да се сјече 1. јануара.

Он наводи да се у њој налази новчић који ће укућанину који га пронађе у наредној години донијети неограничено благостање и срећу.

Исто тако, први комад василопите посвећује се Исусу Христу, други се даје домаћину куће, док се преостали дио подијели сразмјерно броју гостију.

Директор Економске школе у Добоју Тијана Васиљевић Стокић подсјетила је на до сада реализоване активности Грчког кутка, те као планове најавила организовање три нивоа за учење грчког језика, као и обиљежавања важних датума из грчке културе.

Између осталог обиљежавање Дана грчког језика - 9. фебруар, Дана независности Грчке - 25. март.

Исто тако ова школа одазваће се литерарним конкурсу "Српска у срцу", који је расписало Представништво Републике Српске у Солуну.

Начелник градског Одјељења за привреду и друштвене делатности Сандра Татић задовољна је што је Градска управа дала допринос отварању Грчког кутка, који је оправдао своје постојање.

Амбасадор Грчке у БиХ Димитриос Папандреу 18. јануара 2021. године је у добојској Економској школи отворио Грчки кутак, чији је циљ повезивање српског и грчког народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана