Паневропски универзитет “Апеирон”: Учење на даљину будућност образовања

Анита Јанковић Речевић
Паневропски универзитет “Апеирон”: Учење на даљину будућност образовања

БАЊАЛУКА - Када је средином марта у Српској све стало због вируса корона, на Паневропском универзитету “Апеирон” суштински се није промијенило ништа јер се настава, од првог дана епидемије, на свих седам факултета одвијала несметано захваљујући систему учења на даљину који је у овој образовној установи заживио давне 2007. године.

Појава и ширење “ковида 19” пробудили су страх, панику и лутања, стали су производња, школе, универзитети, спорт, међутим, колапс који је услиједио на свим животним пољима заобишао је бањалучки Универзитет “Апеирон”, на којем су ствари биле мало другачије.

- Дословно смо испоштовали све наредбе републичких институција. Заказани догађаји попут конференција, стручних усавршавања, семинара, сената, који су подразумијевали масовна окупљања, су помјерени. Међутим, основ и суштина постојања и рада једне високошколске установе нису се промијенили. На “Апеирону” је током пандемије настава “почела” без бојазни од вируса истог момента када је суштински 11. марта стала - истичу у “Апеирону”.

Додају да њихове студенте вирус није зауставио захваљујући управо систему учења на даљину који је у примјени на Универзитету, рјешењем издатим од стране Министарства просвјете и културе РС, од 2007. године.

- Није било традиционалних предавања “из клупа”, али је настава кроз систем учења на даљину, LMS-Learning Management System “Learning Cubes” текла неометано на свих седам факултета. Све оно што би студенти слушали у учионицама обезбијеђено је у систему посљедња три мјесеца. Сваки студент који је имао рачунар и интернет имао је могућност да приступи предавањима која су била предвиђена за љетни семестар. Улаз за предавања је корисничка шифра коју студенти добију приликом уписа - наводе у “Апеирону”.

Наводе да су у систем протеклих година константно улагани значајни кадровски, логистички, истраживачки, материјални и финансијски ресурси чија је вриједност већа од милион долара.

- Много тога је претходило и доста се радило да бисмо дошли до овог система. Било је потребно да се све учионице дигитализују и опреме мултимедијалном опремом. Сва предавања, испити и друге наставне активности, укључујући и оне које се изводе у кабинетима, клиникама или на терену, снимљени су, дигитално обрађени у Лабораторији за информационо-комуникационе технологије и учење на даљину како би се нашли у систему који је доступан нашим студентима у било којем дијелу свијета - истичу у “Апеирону”.

Додају да су од увођења система његов легитимитет пратиле велике сумње и неразумијевање традиционалне академске заједнице.

- Када се вратимо у ту 2007. годину, јасно је да је “Апеирон” био пионир, уводећи систем учења на даљину на овим просторима. Захваљујући систему већина наставних активности успјешно је окончана током епидемије вируса, док су друге образовне установе могле приступити само системима сличним нашем како би довршиле годину без великих посљедица. Такав резултат менаџменту Универзитета може бити само подстицај за још бржи развој образовања на даљину које ће, чини се, бити императив савременог образовног система - додали су на “Апеирону”.

Предсједник Управног одбора Универзитета Дарко Уремовић каже да су студенти у условима пандемије, забране кретања, изолације, мјера социјалног дистанцирања, болести па и смртних исхода у свом окружењу доживјели, као и сви грађани, објективан психолошки шок који ће се у наредном периоду код многих манифестовати као посттрауматски стресни поремећај (ПТСП).

- Друштвена мисија Универзитета у овом времену је да са студентима оствари фер партнерство, те да им омогући да сопственим снагама, уз посредовање наставног особља, успјешно положе испите и заврше академску годину. Успјешни и образовани млади људи који не одустају и који остају у својој земљи, да би креирали послове и ново технолошко и друштвено окружење, су будућност ове земље - рекао је Уремовић.

Он је додао да је овај универзитет преузео на себе обавезу да едукује и васпита генерације креативних, свестраних и иновативних младих људи који размишљају на начин: “Ако не могу наћи посао, увијек га могу створити”.

- У тој мисији Универзитета нећемо дозволити да нас порази пандемија и тешка економска ситуација која предстоји - нагласио је Уремовић.

Садржај

“Апеирон” је као лиценцирани издавач обезбиједио све уџбенике и презентације у електронском облику и публиковао их као веб издања.

- Властитим дигиталним уџбеницима покривено је 90 одсто предмета у области економије и 40 одсто предмета у области здравствених наука. У систему се налази више од 10.000 сати у 5.000 блокова снимљених предавања, вјежби и других образовних садржаја за све предмете на акредитованим студијским програмима. Снимају се и све испитне активности - кажу на “Апеирону” и додају да су студентима кроз комуникационе сервисе омогућене и интензивне консултације са наставницима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана