Пандемија показала важност улоге медицинских сестара и техничара: Даноноћно помичу границе издржљивости

Данијела Бајић
Пандемија показала важност улоге медицинских сестара и техничара: Даноноћно помичу границе издржљивости

БАЊАЛУКА - Посао медицинске сестре је хуман, али одговоран и веома тежак, што се посебно показало у вријеме пандемије, када даноноћно помичу границе издрживости његујући пацијенте обољеле од “ковида”.

Захвалност пацијента је нешто због чега вриједи радити овај посао, истичу они који свакодневно дочекују, дају прописану терапију и испраћају обољеле. Медицинске сестре, спона између љекара и пацијената, не страхујући за свој живот и суздржавајући сузе свакодневно цртају осмијехе захвалности на лицима бројних пацијената.

Предсједница Удружења сестара, техничара и бабица РС Живана Вуковић Костић рекла је за “Глас Српске” да се њихова улога у пандемији драстично измијенила, кренувши од нових протокола у лијечењу и његовању болесника, па све до заштитне опреме коју морају да користе. 

- Пандемија је показала улогу медицинских сестара, које су се брзо прилагодиле новонасталој ситуацији. Поред “ковид” пацијената, којих  је све више, ни у једном моменту медицинске сестре и техничари нису запоставили обољеле од других болести - казала је Вуковић Костић и додала да у Српској има више од 6.500 медицинских сестара и техничара, који носе највећи дио терета.

Медицинских сестара и техничара, каже она, у болницама и домовима здравља никад не може бити превише, с обзиром на појаву нових болести.

Одлазак пацијента на други свијет, прича Вуковић Костић, за медицинску сестру је најтежи дио посла. 

- Ниједном медицинском раднику, а камоли сестри која бдије над пацијентима, није лако гледати кад неко умире, знајући да ту више нема помоћи. То је нешто што оставља дубок траг на све нас - истакла је Вуковић Костић.

Додала је да су медицинске сестре у ситуацији да разумију и најтежа стања својих пацијената.

- Та топла ријеч и пружена рука много значе сваком болеснику - казала је Вуковић Костић и подсјетила да ово удружење с циљем промоције и превенције здравља кроз разне активности сваке године пригодно обиљежи свој дан.

Мјерење температуре и савјетовања грађана у вези са здравим стилом живота, са посебним нагласком на исхрану, само је једна од активности која ће бити организована поводом 12. маја - Међународног дана медицинских сестара, уз поштовање епидемиолошких мјера.

- Тим поводом ћемо, између осталог, положити цвијеће на гроб прве предсједнице удружења и на тај начин одати почаст свим колегиницама и колегама који више нису са нама - казала је Вуковић Костић.

Предсједник Струковног синдиката медицинских сестара и техничара Мирко Шербеџија каже да је њихов највећи проблем стрес који због вируса корона преживљавају више од годину дана. 

- Медицинске сестре као праве патриоте стале су у прве редове у борби против вируса корона, не штедећи ни себе ни своје породице. Довољно је помислити само на страх када се са посла требају вратити кући - рекао је Шербеџија и додао да синдикат константно ради на унапређењу услова рада медицинских сестра и техничара, као и њихових права, што се, како каже, и види.

Модерно сестринство

Медицинске сестре цијелог свијета сваке године обиљежавају 12. мај у спомен на Флоренс Најтингејл, зачетницу модерног сестринства, која је у 19. вијеку иницирала улазак професионално образованих жена у здравствену његу болесних. Сада већ давне 1860. године у Лондону је отворила прву школу за медицинске сестре. Од тада њега болесника постаје наука, а сестринство професија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана