Пале: Стање у вртићу “Бубамара” под контролом, проведене све прописане мјере

Срна
Пале: Стање у вртићу “Бубамара” под контролом, проведене све прописане мјере

ПАЛЕ - Епидемиолошка ситуација у Јавној установи Дјечији центар “Бубамара” Пале је под контролом и проведене су све прописане мјере и процедуре, које су усаглашене са епидемиолошким службама регионалног центра Института за јавно здравство Републике Српске и Дома здравља Пале, саопштено је из Општинске управе.

 “Због бројних спекулација и, стекли смо такав утисак, злурадих и злонамјерних коментара на друштвеним мрежама, дужни смо да као оснивачи вртића, али и као кључни, командни и руководећи дио општинског Штаба за ванредне ситуације, обавијестимо јавност о чињеничном стању, које је дијаметрално супротно од кулоарских и виралних прича које су јуче узнемириле јавност и, истовремено, имале и беспотребан политички призвук”, наводи се у саопштењу.

Из Општинске управе Пале наглашавају да је чињеница да се 21. октобра јавила васпитачица која води предшколску групу и обавијестила руководство установе о симптомима, повишеној температури и губитку чула мириса, као и о томе да се јавила породичном љекару, послије чега је одмах сутрадан тестирана, а налаз да је позитивна на присуство вируса корона добила је у недјељу увече, 25. октобра.

“За све то вријеме, васпитачица се није физички појављивала у вртићу, док је руководство установе, руководећи се инструкцијама Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Пале, у понедјељак, у јутарњима часовима обавијестило родитеље да су дјеца до даљег повучена из вртића, а сви малишани из те групе који су прије били у контакту са васпитачицом вечерас ће бити тестирани у Дому здравља”, истиче се у саопштењу.

Из Општинске управе Пале напомињу да ниједно дијете, нити било ко други од васпитача и радника установе за сада немају било какве симптоме који би упућивали на инфекцију.

Такође, истичу из општине Пале, обављене су и додатне консултације са Регионалним центром Института за јавно здравство Републике Српске, послије којих је закључено да нема потребе за потпуним затварањем вртића, јер се свакодневно спроводи такозвана тријажа, од мјерења тјелесне температуре дјеци и запосленима, преко појачане хигијене руку и додатне дезинфекције просторија, свих радних површина, па и играчака, док је исхрана организована ван трпезарије, по собама, ради смањења контакта у затвореном простору, а захваљујући лијепом времену малишани дуже бораве у дворишту вртића.

“Као одговорна институција водимо бригу о јавном здрављу и посебно нам је важно да превентивно заштитимо најмлађе, због чега апелујемо и на родитеље да се руководе званичним мјерама, упутствима и информацијама и ако препознају да они имају симптоме или евентуално чекају тестирање, не доводе дјецу у вртић док налаз не потврди да нису заражени”, наводи се у саопштењу.

Из општине Пале позивају и појединце и групе да у овом периоду, када је комуникација у јавном простору такође битна мјера, не уносе узнемиреност и панику међу грађане ширењем неистина и непровјерених информација и полуинформација.

“Здравље наших грађана је општи интерес и општина Пале и општински Штаб за ванредне ситуације предузимају све прописане мјере и процедуре с циљем заштите јавног здравља. Због тога је важно да сваки појединац или група схвате да тешке ријечи и ширење дезинформација изазивају страх, који је подлога за хаос, а не за ред. Грађане увјеравамо да озбиљно радимо свој посао и да нема мјеста за панику, али има за повећану одговорност и опрез свих нас”, закључује се у саопштењу Општинске управе Пале.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана