Пале цијене нових станова у Републици Српској

Милијана Латиновић
Пале цијене нових станова у Републици Српској

Бањалука - Цијене квадрата нових станова у Српској пале су у првом тромјесечју ове године у односу на исти период лани, а упркос томе продавци некретнина не могу се похвалити већом продајом.

Према подацима Републичког завода за статистику, број продатих нових станова у Републици Српској у првом кварталу ове године мањи је за 7,7 одсто у односу на исти период прошле године. Статистичари су израчунали и да је просјечна цијена квадрата нових станова била нижа за 28 КМ, односно 0,8 одсто у односу на исти прошлогодишњи период.

- Продато је укупно 346 нових станова по просјечној цијени од 1.513 марака по метру квадратном - навели су у заводу.

У бањалучким агенцијама за промет некретнина истичу да су цијене квадрата у граду на Врбасу и даље прилично високе, те да лоша продаја не чуди, с обзиром на то да све више људи одлази у иностранство.

- Дошло је до великог засићења на тржишту некретнина, а томе су кумовале високе цијене и миграције становништва. У Бањалуци је цијена нових станова и даље између 2.000 и 2.600 КМ по квадрату - рекла је власница бањалучке агенције “Еуроагент” Сенка Гатарић-Василић и додала да очекује да цијене нових станова до краја године неће расти.

Великом продајом не могу се похвалити ни у Приједору.

- Цијена квадрата је око 1.600 марака, а највећа потражња влада за становима површине између 30 и 50 квадрата - рекао је власник агенције за некретнине “ВХС трејд” Леонард Самарџија.

Агент продаје у агенцији “Сим некретнине” у Бијељини Жељко Деспотовић каже да је продаја станова у Бијељини у првом тромјесечју ове године на приближно истом нивоу као лани.

- Цијене су можда чак и веће за неких 50 марака по квадрату. Упркос томе око 80 одсто станова буде продато и прије него што зграда буде завршена. Највише се продају станови површине око 40 квадрата - рекао је Деспотовић и додао да се цијена квадрата у Бијељини креће око 1.600 КМ.

Власник требињске агенције за некретнине “Твико” Васо Милић оцијенио је да на негативан статистички резултат утичу високе цијене квадрата на сјеверу и сјеверозападу Републике.

- Мали станови на југу Српске су веома тражени - рекао је Милић и додао да се цијене квадрата у Требињу крећу од 1.700 до 2.100 КМ.

Куће

Трговци некретнинама истичу да куће продају знатно лошије у односу на станове.

- У просјеку на 19 продатих станова продамо једну кућу, а у зависности од локације цијена кућа креће се од 800 до 900 марака по квадрату - рекао је Жељко Деспотовић.

 

 

ГОДИНА                          БРОЈ ПРОДАТИХ                  ПРОСЈЕЧНА ЦИЈЕНА

(прво тромјесечје)         СТАНОВА                                ПО КВАДРАТУ (у КМ)

2019.                                    346                                                      1.513

2018.                                    375                                                      1.541

2017.                                    206                                                      1.599

2016.                                    255                                                      1.389

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана