Озбиљно третирати пријетњу радиоактивног отпада на граници

Срна
Озбиљно третирати пријетњу радиоактивног отпада на граници

НОВИ ГРАД - Из Удружења "Грин тим" Нови Град апеловали су данас да институције дају свој максимум у рјешавању проблема Трговске горе и истакли да програм рада Регулаторна агенција за радијациону и нуклеарну сигурност БиХ мора озбиљно третирати пријетњу радиоактивног отпада на граници.

Предсједник "Грин тима" Марио Црнковић рекао је Срни да је апсурд да се само двије реченице из Програм рада ове агенције дотичу случаја "Трговска гора".

Црнковић је навео да је из Ревизије учинка активности институција БиХ на обезбјеђењу радијационе и нуклеарне безбједности, коју је сачинила Канелерија за ревизију институција БиХ, закључено да надлежне институције нису на ефикасан начин проводиле своје активности.

"Истини за вољу, било је позитивних искорака, прије свега, од Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара, али налаз са краја 2020. године позива на потребу озбиљног и систематског приступа", рекао је Црнковић.

Он истиче да не умањује допринос који Регулаторна агенција за радиолошку и нуклеарну сигурност БиХ даје раду експертског тима, већ да скреће пажњу на апсурд да се само двије реченице из Програма рада дотичу случаја "Трговска гора".

Црнковић наводи да је у Плану рада наведено да ће ова агенција 2022. године наставити билатералну сарадњу са регулаторним тијелом за радијацијску и нуклеарну сигурност Хрватске са посебним фокусом на Трговску гору.

Он додаје да се у другој реченици каже да ће Регулаторна агенција "наставити да даје допринос кроз рад у експертској и правној радној групи у сарадњи са осталим релеванатним институцијама у БиХ по питању заштите животне околине од негативног прекограничног утицаја".

"То не може бити довољно што се тиче планирања у контексту овог случаја када посматрамо 2022. годину. Осим тога, нисмо примјетили план конкретних активности у вези са случајем жТрговска гораж, а с тим не примјећујемо ни планирање финансијских средства да би се посебан фокус ставио на овај случај", рекао је Црнковић.

Он сматра да је посљедње што грађани желе видјети пребацивање одговорности, без обзира што је то у неку руку пракса у БиХ.

"Апелујемо да све институције дају свој максимум, јер уколико се у старту кроз програме рада и планиране активности не дефинишу ствари које могу, односно морају бити урађене, па и ако се не планирају средства потребна за њихови извршење - чему онда да се надамо?", упитао је Црнковић.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нукларне електране "Кршко", као и постојећи институционални отпад складишти у касарни Черкезовац на Трговској гори у општини Двор на самој граници са БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана