Отворена истрага о вршњачком насиљу у невесињској школи

Срна
Отворена истрага о вршњачком насиљу у невесињској школи

БАЊАЛУКА -НЕВЕСИЊЕ - Окружно тужилаштво Требиње наложило је Полицијској станици Невесиње да испита све учеснике у случају вршњачког насиља у Основној школи „Ристо Пророковић“ у Невесињу, рекао је Срни портпарол тог тужилаштва Срђан Вукановић.

Вукановић је потврдио да су у Тужилаштву упознати о дешавањима у Невесињу и да се ради на случају.

-Наложено је да се поступи по налогу Тужилаштва и да се идентификују сва лица са снимка и да од дјеце у присуству родитеља и социјалних радника буду узете изјаве и да се изузму докази у овом случају. Након тих радњи Тужилаштво ће предузети наредне кораке - навео је Вукановић.

Када је ријеч о другом случаја вршњачког насиља у коме је седморо дјеце злостављало једног дјечака, Вукановић је истакао да је и тај случај у Окружном тужилаштву у Требињу и да ће се о њему посебно изјаснити.

У Основној школи „Ристо Пророковић“ у Невесињу догодила су се два случаја бруталног вршњачког насиља, а један снимак насиља нашао се и на друштвеним мрежама.

Једна сцена злостављања је и снимљена и доспјела је на друштвене мреже. На снимку направљеном у учионици види се иживљавање над дјететом које лежи на поду, а вршњак га шутира ногама из све снаге.

У другом случају ријеч је о злостављању дјечака седмог разреда. Њега је, према незваничним информацијама, дужи период, физички и психички злостављало седморо дјеце.

Директор Основне школе „Ристо Пророковић“ Невесиње Мара Шаран рекла је да се у школи поступа по закону и у складу са законским актима, као и у складу са протоколом о поступању у случају вршњачког насиља.

-При самом сазнању, одмах смо приступили свим радњама које су законом прописане. Обавијештена је и Полицијска станица и Центар за социјални рад и Министарство образовања. Све се ради у складу са законом и поступак је још у току - навела је Шаранова.

Осуда Министарства

Министарство просвјете и културе Републике Српске најоштрије осуђује вршњачко насиље почињено у Основној школи  „Ристо Пророковић“ у Невесињу, као и снимање насиља и дијељење овог садржаја на друштвеним мрежама.Ресорно министарство позива школе да интензивирају активности на промоцији ненасилне комуникације, сарадње, међусобне толеранције и уважавања, уз обавезно укључивање ученика и њихових родитеља, а са циљем спречавања немилих догађаја у школама.

Министарство просвјете и културе Републике Српске обавијештено је од ОШ „Ристо Пророковић“ из Невесиња да је у овој школи у два одјељења пријављено вршњачко насиље, саопштено је из ресорног министартства.

Ријеч је о два одјељења седмог разреда основне школе, у једном је пријављено насиље над четири ученика од осам ученика, а у другом одјељењу извршено је насиље једног над другим учеником, о чему постоји видео-снимак.

Школа у овом случају поступа у складу са законским и подзаконским актима, као и Протоколом о поступању у случајевима вршњачког насиља међу дјецом и младима у васпитно-образовном систему Републике Српске, трудећи се да пруже подршку и заштиту сваком дјетету, а Министарство прати ситуацију.

Недоличан однос или насиље ученика једних према другима спада у тежу повреду дужности ученика и јасно су прописане санкције за такво понашање.

Министарство просвјете и културе Републике Српске подсјећа да је задатак васпитно-образовних установа да у сарадњи са родитељима и ученицима континуирано раде на стварању климе нулте толеранције на насиље.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана