Отворен руски центар Фондације “Руски мир”

Агенције
Отворен руски центар Фондације “Руски мир”

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик отворио је данас у Народној и универзитетској библиотеци Српске у Бањалуци руски центар Фондације “Руски мир”/Руски свијет/ за промовисање руског језика и културе, преносе агенције.

Додик је рекао да ће овај центар не само представити Русију на прави начин, већ и омогућити да се и Српска представи својим руским пријатељима.

Он је потврдио да Српска и Русија имају најбоље односе и сарадњу у бројним областима, и да је ова земља посредством својих јавних и приватних предузећа највећи страни инвеститор у Републици Српској.

Према његовим ријечима, напори који су уложени у отварање овог центра показаће се као потпуно исправни, јер се на његово отварање у Бањалуци дуго чекало.

Додик је нагласио потребу поновне актуелизације руског језика у образовном систему Републике Српске, јер је очигледно да руска снага и економија све више долазе до изражаја, због чега је важно да постоје образовани људи у Српској који познају руски језик, законе и привредни и политички систем.

Он је захвалио градоначелнику Бањалуке Драгољубу Давидовићу за помоћ у обезбјеђењу простора за смјештај руског центра.

Амбасадор Русије у БиХ Александар Боцан-Харченко рекао је да се данашњим догађајем пројекат “Руски мир” не завршава и да је данашњим отварањем испуњена једна од кључних тачака уговора између руског предсједника Владимира Путина и предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Боцан-Харченко је оцијенио да је Бањалука право мјесто за отварање руског центра, те изразио очекивање да ће он ускоро бити на првом мјесту када је ријеч о његовим активностима.

Он је захвалио предсједнику и Влади Републике Српске, као и представнику Српске у Москви, те истакао да ће руска Амбасада пружити сваку врсту помоћи центру.

- Очекујем да ће овај центар бити пребивалиште руске културе и темељ развоја наших хуманитарних односа - рекао је Боцан-Харченко.

Први замјеник директора Фондације “Руски мир” Василиј Николович Истратов нагласио је да ће центар “Руски мир” у Бањалуци помагати стварању нових веза и одржавању старих пријатељских односа између Републике Српске и Русије.

Он је подсјетио да је Фондацију “Руски мир” 2007. године основао руски предсједник Владимир Путин, с циљем оснивања руских центара широм свијета који би промовисали руску културу и језик у иностранству.

- Од оснивања Фондације до данас отворили смо 87 центара, а Република Српска, односно БиХ је 41. земља у којој имамо центар. Оснивање центра ишло је споро, припреме су трајале три године, али за само отварање требало је четири мјесеца - додао је Истратов.

Директор Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Љиљана Петровић Зечић рекла је да је требало доста времена да се отвори руски центар у Бањалуци, али да се то десило у право вријеме, те да заинтересовани могу већ сљедеће седмице у оквиру овог центра уписати курс руског језика.

Отварање центра поклапа се и са обиљежавањем 200 година од Бородинске битке, једне од најкрвавијиих у историји ратовања, између Русије и Француске, те је у холу Народне и универзитетске библиотеке организована изложба на 82 панела са призорима битке, сликама војсковођа, генерала Кутузова, Наполеона и других учесника, до неких савремених фотографија на којима се види како се данас обиљежава овај јубилеј у Русији.

Свечаном отварању руског центра присуствоваали су и министри у Влади Српске, конзул Србије у Српској, предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић, градоначелник Бањалуке Драгољуб Давидовић, предсједник Скупштине града Слободан Гаврановић, представници руских компанија у Српској, те друге угледне личности из културног и политичког живота Српске.

Конкретизовати сарадњу

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и амбасадор Руске Федерације у БиХ Александар Боцан-Харченко изразили су данас задовољство због отварања Руског центра “Руски мир” у Бањалуци, који ће омогућити боље односе Српске и Русије у области културе, образовања и науке.

Додик и Боцан-Харченко на састанку у Бањалуци размијенили су мишљења о актуелној политичкој ситуацији у Републици Српској и БиХ, саопштено је из кабинета предсједника Српске.

Било је ријечи и о економској сарадњи Републике Српске и Русије и конкретизацији пројеката од обостраног интереса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана