Отворен први симпозијум хематолога Српске

Срна
Отворен први симпозијум хематолога Српске

БАЊАЛУКА - Први симпозијум хематолога Републике Српске са међународним учешћем, на којем ће бити представљена најновија достигнућа и стручни ставови из области хематологије, отворен је данас у Бањалуци.

Предсједник Удружења хематолога Републике Српске Сандра Лазаревић Котић рекла је да на Симпозијуму учествује 151 стручњак, од којих је 41 предавач.

“Теме су разнолике и актуелне. Од тема везаних за утицај ковид инфекција на хематолошке пацијенте до тема везаних за анемију, малокрвност, хематоонкологију. Говориће се и о акутним и хроничним леукемијама. Ту су и трансфузиолози и кардиолози који ће имати своје сесије”, навела је Котићева на отварању тродневног Симпозијума.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић истакао је да је овај симпозијум велика ствар за хематологију Републике Српске јер окупља еминентне стручњаке из ове области.

“Ово је прилика да истакнем и знајачну улогу Фонда здравственог осигурања када говоримо о увођењу савремене терапије која се користи у Републици Српској и која на бази препорука наших стручњака или стручњака из свијета помаже нашим пацијентима. Дијагностичке методе, које се користе у овој области, заступљене су и код нас. Оно што нисмо у могућности да радимо кроз уговор фонда здравственог осигурања са установама у Србији налазимо начина да помогнемо пацијентима”, рекао је Шеранић новинарима.

Директор Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске Владо Ђајић рекао је да је овај Симпозијум још један доказ да здравствени радници, без обзира на услове у којима раде за вријеме пандемије, имају императив да напредују у својој струци.

“Као први човјек највеће здравствене установе пресрећан сам што је оволико љекара овђе вечерас и што ће највећи бенефит од овога имати становници Републике Српске јер ће угледни професори из региона и наше државе предавати љекарима УКЦ-а о најсавременијим дијагностикама и терапијама”, нагласио је Ђајић.

Начелник Хематолошке клинике у ЛЈубљани Само Звер рекао је да је сарадња у размјени знања неопходна.

“Мислим да је наше мјесто да радимо руку уз руку и да се помажемо, јер требамо бити људи”, рекао је Звер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана