Oтворен јавни позив у оквиру пројекта "Занати нуде будућност": Стицање знања и вјештина у складу са њемачким стандардима

Срна
Foto: Илустрација/Youtube printscreen

САРАЈЕВО- Агенција за рад и запошљавање БиХ саопштила је да је отворен јавни позив у оквиру пројекта "Занати нуде будућност", чијом ће реализацијом током наредне три године укупно 120 кандидата из БиХ стећи савремена знања и вјештине у складу са њемачким образовним и струковним стандардима.

Јавни позив отворен је до 4. децембра.

Циљна група за учешће у пројекту су лица са дипломом електроничара, металостругара и инсталатера за санитарије, гријање и климатизацију према њемачком систему.

Кандидати могу бити незапослена лица без радног искуства или лица која имају радно искуство, али су незапослени одређени период.

Циљ пројекта је повећање компетенција на тржишту рада за укупно 120 кандидата кроз регрутовање, доквалификовање и интегрисање квалификованих радника у њемачка занатска занимања за вријеме трогодишњег трајања пројекта.

Заинтересовани кандидати могу се пријавити на јавни позив који ће бити отворен до 4. децембра, а учесници пројекта биће изабрани путем онлајн разговора.

Изабрани кандидати ће од марта наредне године учити њемачки језик у БиХ, а, након положеног теста, ићи ће на доквалификовање, које ће за њих организовати занатске коморе у Кобленцу, Минхену и Потсдаму.

Свим кандидатима биће плаћени трошкови смјештаја, хране и здравственог осигурања, како у БиХ, тако и у Њемачкој.

"Овај пројекат је изванредна прилика за наше раднике да стекну савремена знања и вјештине у складу са њемачким образовним и стручним стандардима, а важно је нагласити да се кандидати, након стицања потребних знања и вјештина, враћају у БиХ како би их могли пренијети на домаће тржиште рада", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се напомиње да је директор Агенције за рад и запошљавање БиХ Муамер Бандић потписао са Савезном агенцијом за рад Њемачке договор о сарадњи на овом пројекту.

Пројекат ће са њемачке стране реализовати Одсјек за међународне послове Савезне агенције за рад Њемачке и Удружење њемачких занатлија, а из БиХ Агенција за рад и запошљавање и заводи за запошљавање Федерације БиХ, Републике Српске и Брчко дистрикта.

Резултати пројекта ће уједно бити основ за будуће сличне иницијативе, са посебним фокусом на пренос вјештина и знања у БиХ.

Активности у пројекту ће финансирати Савезне агенције за рад Њемачке са својим партнерима.

Јавни позив за пријаву за учешће објављен је на интернет страницама Агенције за рад и запошљавање БиХ и завода за запошљавање.

У складу са епидемиолошком ситуацијом, све активности у овој години биће реализоване путем онлајн система, наводи се у саопштењу Агенције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана