Отворен фото-конкурс “Трагом душе 2018”

Срна
Отворен фото-конкурс “Трагом душе 2018”

Источно Сарајево - Фото-конкурс под називом “Трагом душе 2018” у организацији Викимедијине заједнице Републике Српске званично је отворен данас и трајаће до 30. септембра, а тематски је усмјерен ка прикупљању фотографија природних и непокретних културних добара Српске.

Координатор пројекта Бојана Подгорица изјавила је Срни да конкурс, који се четврти пут организује у Републици Српској, представља једно од највећих фото-такмичења организованих на овим просторима.


“Жири састављен од стручњака из релевантних области изабраће 20 најбољих ауторских фотографија у двије категорије, природна добра и непокретна културна добра, које ће бити представљене јавности на специјалној изложби у Требињу”, навела је Подгорица.

Она је истакла да укупан наградни фонд износи 2.400 КМ, те да ће првих шест фотографија, по три из обје категорије, бити новчано награђене.

“Циљ конкурса је допринос популаризацији културних и природних добара Републике Српске и унапређењу доступности ризнице културног и историјског насљеђа земље на интернету. Фотографије ће бити објављене под условима слободне /Creative Commons /лиценце. Тако ће се фотографије добара Српске придружити концепту отвореног и слободног знања и образовања”, нагласила је Подгорица.

Осим фото-конкурса, пројектом је предвиђен низ пратећих активности фото-тура и уређивачких радионица које ће бити реализоване током трајања конкурса на подручју Требиња, Гацка и Новог Града.

“Прикупљене фотографије ће се наћи на Викимедијиној остави одакле ће бити слободне за преузимање и коришћење. Пристигле фотографије ће употпунити и остале Викимедијине пројекте, посебно Википедију која је доступна на 301 језичком издању”, истакла је Подгорица.

Она је додала да се пројекат реализује у организацији Викимедијине заједнице Републике Српске, а под покровитељством Викимедијине фондације.

Пројекат подржава Републички завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа, а локални партнери у пројектним активностима су Туристичка организација Републике Српске, града Требиња, општине Гацко, Нови Град, Фото-кино клуб Требиње, Културни центар Требиње, те Српско просвјетно и културно друштво “Просвјета” из Вишеграда.

Такмичење “Трагом душе” настало је по угледу на два међународна такмичења - “Вики воли Земљу” и “Вики воли споменике” у оквиру којих је до сада прикупљено више од два милиона фотографија природних и културних споменика.

Детаљније информације о пројекту и начину учествовања доступне су на мејл адреси td.wikimedia.rs.ba.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана