Отварање Аустрије охрабрење за Српску

Ведрана Кулага
Отварање Аустрије охрабрење за Српску

БЕЧ, САЛЦБУРГ - Аустрија је међу првима у Европи увела рестриктивне мјере у борби против “ковида 19”, што је, према садашњим процјенама, уродило плодом, те би живот могао да се почне враћати у нормалу од почетка маја, а што ће много значити и за привреднике у Српској који су пословно повезани са том земљом.

Ванредно стање у Аустрији је проглашено половином марта, а аустријски канцелар Себастијан Курц је најавио да ће послије Ускрса почети постепено отварање трговина, а свих радњи и тржних центара од 1. маја, ако се настави тренд смањења броја заражених и умрлих.

Ресторани, хотели и школе би требало да остану затворени барем до средине маја, али и даље је апел Аустријанцима да поштују прописане мјере владе и социјалну дистанцу, како би се рестрикције што прије окончале.

Шеф Представништва Српске у Аустрији Младен Филиповић рекао је да су мјере, покренуте готово од првог обољелог у тој држави, биле ригорозне.

- Активности и стратегија аустријске владе дају резултате. Становници су се придржавали и још поштују изречене мјере, тако да се ситуација креће у позитивном правцу - казао је Филиповић за “Глас Српске”, нагласивши да је и даље потребан опрез.

Додао је да су у сталној комуникацији и координацији са Владом Српске и да настоје бити на услузи грађанима из РС који живе или раде у Аустрији.

- Наши људи су прихватили ригорозне мјере аустријске владе. И Влада РС је рано почела са таквим мјерама, такође непосредно након првих случајева, и вјерујем да ће дати сличан резултат као у Аустрији. Иако је можда све то на почетку изгледало доста ригорозно, вјерујем да ће све предузете мјере позитивно утицати и на развој ситуације у Српској - истакао је шеф Представништва Српске у Бечу.

Најаве о ублажавању рестрикција из Аустрије су, каже, добар сигнал и привредницима из Српске који доста сарађују са фирмама у тој држави. Апеловао је на њих да се јаве Представништву, те најавио да ће, када пандемија прође, поново бити активиран и изложбено-продајни простор Српске у Линцу.

- Већ смо почели да, због најаве ублажавања мјера, припремамо терен за наставак сарадње са аустријским привредницима - рекао је Филиповић.

Апеловао је на грађане Српске који су у Аустрији, али и дијаспору да прате информације о путовањима, посебно у вријеме предстојећих празника.

- Аустрија је апеловала да се не посјећује родбина и не улази поново у ризик, тако да и ми апелујемо на наш народ да се овај пут не путује у Српску. Важно је да издржимо мјере које су дале резултате да бисмо избјегли ново избијање, односно ширење вируса због доласка људи у Српску, односно у Аустрију - казао је Филиповић.

Славен Марић из Дервенте, који годинама живи и ради у Салцбургу, каже за “Глас” да су на почетку пандемије Аустријанци били у хаосу, да су полице у маркетима биле готово празне, али се ситуација полако враћа у нормалу.

- На улицама нема људи, као обично, али и даље има оних који шетају или возе бицикле. Маске не носе сви на улици, али оне су обавезне приликом уласка у продавнице. Казне су велике, али људи се придржавају мјера. И ја трчим сваки дан, али и тада је потребно држати растојање - рекао је Марић.

Питање је, каже, како ће живот изгледати послије и када ће заиста бити као прије појаве вируса. Скептични су, додао је, многи Аустријанци, али ипак очекују да ће многе ствари доћи на своје мјесто половином љета.

У тој земљи је регистровано 12.840 случајева заразе, а 273 особе су умрле од посљедица инфекције. Шеф аустријске дипломатије Александер Шаленберг истакао је да неће бити пуне глобалне слободе путовања док вирус не буде глобално побијеђен.

Помоћ

Младен Филиповић је нагласио да од почетка пандемије блиско сарађују са Републичким штабом за ванредне ситуације, помажу колико могу и прате ситуацију. Он је најавио и да је у току отварање рачуна за донације, а који ће бити увезан са рачуном Владе Српске, с циљем смањивања посљедица вируса корона у РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана