Отежан саобраћај у источним крајевима Српске

Срна
Отежан саобраћај у источним крајевима Српске

БАЊАЛУКА - Саобраћај се овог јутра у источним крајевима одвија отежано због снијега, поледице и слабе видљивости, а из Ауто-мото савеза (АМС) Републике Српске издвајају путне правце Власеница - Хан Пијесак преко Хан Погледа, Трново - Фоча преко превоја Рогој, Фоча - Гацко преко превоја Чемерно.

На путу Сарајево - Рогатица преко Романије због снијега и леда на коловозу на снази је забрана саобраћања за теретна возила са приколицом и шлепере.

Снијег отежава саобраћање и на путним правцима Сарајево - Тузла, Прозор - Горњи Вакуф/Ускопље и Посушје - Томиславград.

Додатне потешкоће возачима причињава повремено јак вјетар, нарочито на подручју Херцеговине и Кнежева.
На путном правцу Посушје - Блидиње, због јаког вјетра и наноса, не препоручује се кретање ни за једну од категорија возила.

На путевима на подручју Ливна, Шуице, Купреса и Гламоча јак вјетар ствара сњежне наносе.
Јак вјетар и снијег који интезивно пада, отежавају саобраћање и на путевима ка планинама на подручју Источног Сарајева и Сарајева.

Возачима из АМС савјетују максимално опрезну вожњу, уз обавезно посједовање зимске опреме.
На магистралном путу Градишка - Козарска Дубица, на улазу у Орахову, због активираног клизишта саобраћај се одвија успорено.

За вријеме постављања расвјете у тунелу "Сијерачке стијене" на дионици магистралног пута Добро Поље - Миљевина измијењен је режим саобраћаја, као и због радова у тунелу "Чељиговићи" на магистралном путу ентитетска граница Лапишница-Љубогошта.

Режим саобраћаја измијењен је на дионици магистралног пута Приједор - Козарац ради укључивања и искључивања са терена механизације која је ангажована на изградњи ауто-пута Бањалука - Приједор.

Режим саобраћаја измијењен је и на магистралном путу Градишка - Нова Топола - Клашнице због рехабилитације коловоза, те на дионици Клашнице један - Нова Топола због изградње три кружна тока.

Због изградње кружне раскрснице на споју магистралних путева Градишка - Нова Топола и Чатрња - Градишка такође је измијењен режим саобраћаја.

Измијењен режим саобраћаја на снази је и на петљи Јоховац због изградње дионице ауто-пута од петље Јоховац до Вукосавља, као и на петљи Руданка због изградње дионице ауто-пута од моста Руданка до тунела "Путниково брдо два".

Због оштећења моста преко ријеке Буковице у мјесту Горњи Подградци и оштећења моста преко ријеке Јабланице у мјесту Совјак на локалним путевима, обустављен је саобраћај и преусмјерен на алтернативне путне правце.

Саобраћај се одвија једном коловозном траком због активираног клизишта на магистралном путу Фоча - Горажде, у мјесту Филиповићи, на самој линији разграничења, те на регионалном путу Укрина - Горња Вијака.

Због опасности од појаве клизишта, на дионици регионалног пута Стари Угљевик - Главичице у рејону Стари Угљевика забрањен је саобраћај за сва возила, а за теретна возила између предузећа "Рудинг", у мјесту Вучјак и раскрснице у Мезграји.

Путничка возила се преусмјеравају преко локалног пута Модран - Угљевик Село, а теретна магистралним путем Суво Поље - Доња Трнова - Главичице - Мезграја.

На подручју ФБиХ спорије због радова саобраћај се одвија на магистралним путевима Јајце - Доњи Вакуф у тунелу "Скела" и Мостар - Столац.

На граничним прелазима у БиХ нема дужих задржавања.

"Романијапутеви"

- Магистрални и регионални путеви У Сарајевско-романијској регији су проходни и саобраћај се редовно одвија, осим за шлепере који тренутно стоје у Подроманији и Мокром док се не стекну услови да могу кренути - рекли су у "Романијапутевима".

Технички директор у овом предузећу за одржавање путева Драган Булошчић истакао је да је пут према Јахорини очишћен и подсјетио да је неопходна опрема за вожњу у зимским условима на свим правцима због снијега који ношем јаким вјером пада од јуче уз краће прекиде.

Он је додао да су екипе за одржавање путева на подручју на коме дјелују "Романијапутеви" непрестано на терену, али да јак вјетар носи снијег и отежава чишћење.

Према подацима из Метеоролошке станице, јутарња температура на Сокоцу је минус осам степени Целзијусових, висина снијега је 30 центиметара, а дува сјеверни вјетар јачине четири метра у секунди.

„Зворникпутеви“

 Сви магистрални и регионални путеви на подручју регије Бирач су проходни, али је због снијега отежан саобраћај на превојима Хан Поглед, Црни Врх и Каштељ код Шековића, саопштено је данас из предузећа "Зворникпутеви".

На превоју Хан Поглед висина сњежног покривача износи до 60 центиметара, са температуром ваздуха минус седам степени Целзијусових, док на коловозу има мјестимично угаженог снијега до два-три центиметра, без леда.

На регионалном путу Шековићи-Каштељ висина снијега је до 50 центиметара, са температуром ваздуха од минус четири степена Целзијусова, а на дионици магистралног пута Зворник-Тузла на Црном врху висина снијега је око 10 центиметара.

У нижим предјелима регије Бирач мокри су коловози, а могићи су и одрони.

Екипе "Зворникпутева" су на терену, чисте снијег и посипају коловоз.

Из овог предузећа подсјећају возаче да на пут не крећу без зимске опреме и упозоравају на одроне, посебно у усјецима и засјецима.

Дежурни пунктови "Зворникпутева" у зимским условима су на Хан Погледу, Каракају и Братунцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана