Освајање њемачког тржишта на списку задатака

Ведрана Кулага Симић
Освајање њемачког тржишта на списку задатака

БАЊАЛУКА - Економско повезивање и успостављање добре сарадње са европским и другим земљама један је од приоритета на дипломатском пољу БиХ, а о томе је са шефовима дипломатско-конзуларних представништава у свијету разговарао српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Вођење спољне политике је у надлежности Предсједништва, а БиХ има 56 дипломатско-конзуларних представништава (ДКП), односно 44 амбасаде и по шест генералних конзулата и мисија при међународним организацијама, а расподјела позиција иде према утврђеним квотама које припадају српском, хрватском и бошњачког народу.

Додик је данас сазвао шефове представништава у Букурешту, Варшави, Вашингтону, Загребу, Франкфурту и Мисије БиХ при Организацији за европску безбједност и сарадњу (ОЕБС).

Током радног ручка у Бањалуци, разговарано је о унутрашњим приликама у БиХ и позицији Републике Српске, али и даљим плановима на пољу бољег пласмана домаћих производа на страна тржишта.

То је за “Глас Српске” потврдио генерални конзул БиХ у Њемачкој, са сједиштем у Франкфурту Лучиано Калужа. На састанку су размијењене информације и мишљења о актуелним питањима те дате одређене препоруке јер је и један од задатака српског члана Предсједништва БиХ стална комуникација са дипломата које долазе из Српске.

- Затражена је информација о економској ситуацији и перспективи у цијелој Њемачкој, али и покрајини коју покривам те на који начин је могуће да се и повећа привредна сарадња са Републиком Српском, те како да наше фирме буду активније на њемачком тржишту. Дао сам неколико препорука, као и иницијатива те указао на правац којим мислим да треба ићи - истакао је Калужа.

У наредном периоду ће се, како је додао, сигурно предузети неки кораци да би се то и покушало спровести у дјело. На питање да ли би то могло да иде путем форума, како то раде колеге из дипломатских вода у Аустрији, рекао је да то једна од варијанти.

- Нисмо конкретно договорили активности, али правац јесмо. Ми морамо да интензивирамо сарадњу са њемачким привредним субјектима и Српска мора да буде видљивија. Простора за то има. Недавно сам радио анализу на тржишту Савезне Републике Њемачке, посебно у ситуацији до које је довео вирус корона и показало се да њемачке фирме трагају за партнерима који су им, условно речено, физички ближе. И то би им било важно, а на нама је да представимо своје потенцијале и то је наш циљ, да нас њемачке фирме и препознају као партнере - појаснио је Калужа.

Српска, додаје, треба да искористи ту ситуацију и да се додатно покаже на њемачком тржишту.

- Ово је наша шанса. Траже и други, али и Њемачка се нашла у незавидној ситуацији јер, иако су једна од највећих економских сила, недостајали су им одређени производи јер су им добављачи били далеко. У тој ситуацији можемо да препознамо нашу шансу, кажемо да смо ту близу и да имамо квалитетне производе, са добрим цијенама - закључио је Калужа.

На састанку је био је и шеф амбасаде БиХ у Хрватској Александар Врањеш.

- Разговарали смо о стандардним стварима. Српски члан Предсједништва БиХ нас је упознао са актуелном економском и политичком ситуацијом у БиХ, а ми њега о стању у земљама у којима смо у служби. Био је то радни ручак и конструктивни састанак - казао је Врањеш за “Глас Српске”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана