Осуде пријетњи редакцији портала "Капитал"

Срна
Осуде пријетњи редакцији портала "Капитал"

БАЊАЛУКА - Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је данас да је непримјерено да се било коме пријети и да то одбацује, али је нагласио и да медији треба да буду објективни и да не износе спекулације.

Одговарајући на питање новинара портала "Капитал" о пријетњама шефа Представништва Републике Српске у Москви Душка Перовића редакцији овог портала због писања о компанији "Комсар", Додик је рекао да није обавијештен о томе и да не може да то коментарише.

"У сваком случају потребно је да онемогућимо било какве пријетње, али би било коректно и да медији покушају да буду објективни и да не износе спекулације и да људима не стварају проблеме нетачним стварима. Не кажем да ви објављујете нетачне ствари, ви сте познати по томе што објављујете истините ствари, тако да у том погледу одбацујем било какву могућност да неко некоме пријети", рекао је Додик.

Према Додиковим ријечима, Перовић није страначки представник, он је представник Републике Српске на тој функцији, додавши да "Српска није власништво СНСД-а".

Удружење новинара РС: Осуђујемо пријетње Перовића упућене 'Капиталу' и Вукелићу

Удружење новинара Републике Српске осудило је, како се наводи, "пријетње шефа Представништва Републике Српске у Русији Душка Перовића упућне редакцији портала 'Капитал' и главном и одговорном уреднику Синиши Вукелићу, због објављивања приче о руском инвеститору Рашиду Сердарову и компанији 'Комсар Енерџи'".

"Наиме, Перовић је поручио да ће 'затворити сајт' те да ће главни и одговорни уредник портала 'Капитал' Синиша Вукелић имати 'великих проблема у животу', настави ли да се бави комапнијом која је у овом случају предмет новинарске пажње, оптужујући истовремено редакцију за изнуђивање новца. Удружење новинара Републике Српске поручује Перовићу да Устав Републике Српске, коју он представља у Русији, чланом 26. гарантује 'слободу штампе и других средстава јавног обавјештавања'", наводи се у саопштењу Удружења новинара РС.

Додаје се да исте гаранције даје и Закон о јавном информисању, али и низ других аката и конвенција на чије поштовање се обавезала Република Српска, а тиме и њени званичници међу којима је и сам Перовић.

"Овим путем подсјећамо и Перовића, али и друге појединце који сматрају да су оштећени радом медија, да своју заштиту могу да потраже у важећим прописима, а никако у сопственој сили или утицају који је стечен током обављања дужности у име свих грађана Републике Српске. Недопустивим сматрамо коришћење политичке моћи, положаја и овлашћења које су појединцу дате у име Републике Српске, за обрачуне са медијима и медијским радницима", саопштено је из Удружења новинара Републике Српске", закључује Удружење новинара РС у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана