Остало више од 3.500 индекса

Драгана Келеч
Остало више од 3.500 индекса

Бањалука - На универзитетима у Републици Српској у првом уписном року примљено је 3.884 кандидата, а слободних мјеста остало је за више од 3.500 бруцоша.

Ректор Универзитета у Бањалуци Станко Станић рекао је да је на 16 факултета 3.966 кандидата полагало пријемни, од којих је њих 3.336 положило.

- И поред тога што је много кандидата положио пријемни испит, примљено је само 1.964 бруцоша. Разлог томе је што је на појединим факултетима, као што су медицина или фармација, било доста више кандидата него што је планирано - истакао је Станић и додао да је веома задовољан заинтересованошћу младих за упис на техничке факултете.

Проректор за наставу Универзитета у Источном Сарајеву Радосав Грујић каже да је у првом уписном року пријављено 2.050 кандидата, од којих је 1.900 успјело да се упише.

- Највећа заинтересованост је била за медицину, а од техничких факултета за упис на Саобраћајни факултет - истакао је Грујић.

Према његовим ријечима, на медицини, гдје је већи број кандидата положио пријемни у односу на слободна мјеста биће омогућено да се упишу на друга два студијска програма, а таква ситуација је и на Електротехничком факултету.

На Медицинском факултету Универзитета у Бањалуци више нема мјеста. На овом факултету је од 311 кандидата пријемни положило њих 307, а само 80 је уписано. На Економском је примљено 278, тако да мјеста има за 72 бруцоша. Слободних мјеста остало је и на Правном факултету, и то 163.

Када је у питању Медицински факултет у Источном Сарајеву, уписано је 174 кандидата, тако да је остао још 21 индекс.

На Електротехничком факултету у Источном Сарајеву за други уписни рок остала су слободна 52 мјеста, а на Пољопривредном је пријемни положило 185 кандидата, док је на Правном тај број достигао 212. Највише бруцоша у првом уписном року на Универзитету у Источном Сарајеву примљено је на Филозофском факултету, и то њих 291, док је за други уписни рок, који је планиран крајем августа, остало слободно још 304 мјеста. Сви кандидати који су примљени на жељени студиј уписиваће се од 8. до 13. јула.

Други рок

Свршени средњошколци који нису имали среће да положе квалификациони испит у овом првом уписном року моћи ће да покушају до индекса да дођу у другом, који ће крајем августа бити организован на свим факултетима на којима буде остало слободних мјеста.

Пријављивање кандидата у другом року траје од 28. до 31. августа, док би полагање пријемног испита требало да буде одржано 3. септембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана