Остали без 24 краве јер су биле блатњаве

ГС
Остали без 24 краве јер су биле блатњаве

КРШКО - Прошле седмице је у селу поред Кршког, у Словенији, ветеринарски инспектор без икакве најаве и упозорења одузео 24 говеда с фарме породице Можган.

Према званичном саопштењу, животиње су наводно биле занемарене, преноси Моја Долењска. Али, оно што је услиједило, оставило је без ријечи и јавност и сточаре у цијелој Дежели, али и у комшилуку.

Наиме, четири дана након што је у Словенији ступила на снагу допуна Закона о заштити животиња, а која инспекторима омогућава њихово одузимање ако се открије да их узгајивачи држе у нехуманим условима, инспекторица је пољопривреднику одузела 24 краве.

У записнику инспекције о одузимању наводно не стоји шта је тачно узгајивач починио, нити колико је животиња одузето. Власник Руди Можган је шокиран те оповргава да су животиње занемариване, а то што су биле блатне, оправдава неповољним временом, ондносно честим јаким пљусковима на том подручју.

"Приколице за сточну храну селимо метар по метар како би животиње које су од тељења сво вријеме на испаши биле што суше. Не узгајамо их да бисмо их мучили", изјавио је Можган, власник стада вриједног 50.000 евра. Каже како је фарму идуће године планирао преузети његов син, али то сада неће бити могуће.

У тамошњој Агенцији за сигурност хране за медије су кратко изјавили да је стока била ограђена у малом испусту, који је био јако блатњав, без приступа води и храни, стаји или сувом лежају.

"Животиње су биле прекривене блатом и није им пружена ветеринарска њега", навели су.

Непримјерено и противзаконито?

Овај је случај дигао на ноге Синдикат пољопривредника који сматрају да је овакав поступак незаконит. Како пише "Н1", представници пољопривредника истичу споран начин одузимања, при чему је инспекторица наводно дозволила једној од присутних заштитница животиња да сама одвезе једну од одузетих крава.

Оштро је реаговала и Пољопривредно-шумарска комора увјерена да је ријеч о претјераној и незаконитој мјери.

"Животиње нису биле узгојене у оптималним условима, али нису имале никакве негативне посљедице због тога. Могле су отићи из муља на пашњак", саопштили су. 

Огорчени су и у Савезу словеначких сељака који упозоравају да је овакво поступање непримјерено и противзаконито.

Какве везе случај има с премијером Голобом?

Све је ово добило и политичку конотацију. Наиме, инспектор Дануша Штиглиц, која је наредила одузимање животиња, овога је љета била кандидат за нову директорицу Управе за сигурност хране, ветеринарство и заштиту биља.

На то ју је, како је тада писао Дневник наговорио премијер Роберт Голоб, а онда је Влада, наводно због побуне Пољопривредно-ветеринарске коморе и радника управе, именовала другу кандидаткињу.

Министарка пољопривреде Ирена Шинко такође је морала напустити министарско мјесто у октобру јер није у потпуности подржала наведени закон. Била је увјерена да ће бити тешко проводив у пракси.

Занимљиво је и то да се партнерица премијера Голоба, Тина Габер отворено залагала за провођење закона те је блиска удружењима за заштиту животиња, конкретно, Удружењу за заштиту коња која је објавила фотографије крава у блату те наводно примила једну од њих, преноси "Агроклуб".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 12 беба
Рођено 12 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана