Остаци цркве из шестог вијека за вјерске обреде, наставу и туристе

Срна
Остаци цркве из шестог вијека за вјерске обреде, наставу и туристе

СРЕБРЕНИЦА - Служењем Свете литургије и освештањем новоизграђеног објекта, којим је заштићено конзервирано археолошко налазиште ранохришћанске цркве на брду Боровац изнад села Ораховица у сребреничкој општини, тај локалитет данас је предат на кориштење.

Остаци православне цркве у Ораховици откривени су 2016.године.

Тада је, према жељи мјештана, постављен крст на локацији Црквина и приликом рашчишћавања тог локалитета откривени су остаци зидина цркве и још нека артефакта, за коју су археолози утврдили да потиче из Шестог или почетка Седмог вијека.

Испоставило се да је крст постављен уз сами зид старог црквеног олтара.

Касније је тај локалитет истражен, уз надзор археолога, и откривени остаци цркве димензија 13 пута седам метара, који су уређени, конзервирани и наткривени

и тај локалитет ће служити за одржавање вјерских обреда, али и као туристичка дестинација, која говори и присуству православља на овим просторима прије 15 вијекова

Надстрешница површине 300 метара квадратних изграђена је изнад цијелог археолошког налазишта и штитиће га од климатских утицаја јер је знатно веће површине од откривене црквене апсиде.

Према ријечима сребреничког пароха, протојереја Александра Млађеновића, општина Сребреница и Министарство просвјете и културе Републике Српске обезбиједили су средства за уређење и конзервацију налазишта.

“Вјерници су обезбиједили грађевински материјал и мобама изградили надстршницу, уз стручни надзор, чиме је овај локалитет претворен у вјерско-културну и туристичку дестинацију, али ће служити и за одржавање наставе у природи и организовање неких породичних славља”, додао је парох сребренички.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана