Особама са Дауновим синдромом уручени први примјерци инклузивне збирке пјесама

ГС
Особама са Дауновим синдромом уручени први примјерци инклузивне збирке пјесама

БАЊАЛУКА - "Могу, хоћу, знам” назив је прве збирке пјесама особа са Дауновим синдромом, коју је објавио Даун синдром центар Бањалука, под покровитељством Амбасадора особа са Даун синдромом доктора Владе Ђајића. Како и доликује, прије звничне поромоције, своје примјерке збирке прво су добили аутори.

У књизи посвећеној свим особама са Дауновим синдромом и њиховим породицама, свим људима који се боре против стигме и предрасуда.

Директор Даун синдром центра Бањалука Зоран Јелић рекао је да је збирку писало 30 лица са Дауновим синдромом из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Црне Горе, Аустрије, Норвешке и Русије.

- Ове пјесме нису писали људи који знају да пишу. Њих су писале ососбе са Дауновим синдромом које нису у могућности да комуницирају. Користили смо посебну технику, асистивну, гдје су сликовно писали, изражавали своје емоције. Оно што је веома важно нагласити је да особе са Дауновим синдромом од самог рођења накупљају те емоције и да сад имају јединствену прилику да је избаце кроз ово писање - рекао је Јелић.

Амбасадор особа са Даун синдромом, доктор Владо Ђајић, каже да је срећан и поносан што су успјели у инклузији ових младих људи, не дозволивши да буду скрајнуте и стигматизоване.

- Ми смо те особе извели из куће и омогућили им да буду конобари, кувари, пољопривредни произвођачи, глумци, пјевачи. Омогућили смоим да путују у околне државе, Европу и да виде како се живи у другим државама и мјестима ван стана, а ево данас имамо прилику да видимо да су они постали и пјесници - рекао је Ђајић.

Прије званичне промоције у Бањалуци, књига ће бити представљена на Јахорини крајем августа, гдје је и настао овај јединствени Књижевни клуб. Прије читалаца, аутори су добили по примјерак своје прве књиге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана