Основна мјера предострожности - не прихватати незнанце за пријатеље на мрежама

Агенције; Фото: илустрација
Основна мјера предострожности - не прихватати незнанце за пријатеље на мрежама

БАЊАЛУКА- Основна мјера предострожности за дјецу на интернету јесте да не прихватају за пријатеље на друштвеним мрежама особе које су им непознате и да не комуницирају са њима, рекао је инспектор у Управи за полицијску обуку Министарства унутрашњих послова Републике Српске Александар Миладиновић.

"Дјеца не треба да посјећују сајтове са сумњивим садржајима нити да буду чланови хејтерских група него би требало на друштвеним мрежама да се понашају као и у стварности", рекао је Миладиновић. 

Према његвим ријечима, дјеца су упозната са одређеним безбједносним ризицима на интернету, али нису довољно опрезна, јер полазе од претпоставке да се то неће њима десити. 

"Управо нам је циљ да на предавањима кроз конкретне примјере дјеце која су доживјела непријатности на интернету укажемо да се то свима може догодити, уколико не предузму одређене превентивне мјере", рекао је Миладиновић прије почетка предавања о безбједносним ризицима кориштења друштвених мрежа у бањалучкој Економској школи. 

Неправилном употребом интернета, навео је он, ученици могу доћи у разне ризичне ситуације и опасности, те им је потребно указати на то као и на сигурно понашање на друштвеним мрежама 

"Циљ нам је да дјецу едукујемо и информишемо о безбједносним ризицима на интернету, како се они испољавају, како их препознати, те како дјеца треба да поступе да им се она не би десила, као и кога да обавијесте уколико им се инцидент догоди", рекао је Миладиновић. 

Ученик другог разреда Економске школе у Бањалуци Милица Марјановић рекла је да је она имала негативно искуство на интернету, те да су ова предавања веома корисна јер њени вршњаци често не знају какве опасности вребају. 

"Препоручила бих својим вршњацима, првенствено дјевојкама, да буду опрезне на друштвеним мрежама, те да не одговарају непознатим људима на поруке и да се не упознавају са њима", рекла је Марјановићева. 

Предавање је организовано поводом обиљежавања Међународног дана безбједног интернета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана