Основци из Српске учествовали у снимању пјесме "Негујмо српски језик": Послали снажну поруку о значају српског језика

Данијела Бајић
Основци из Српске учествовали у снимању пјесме "Негујмо српски језик": Послали снажну поруку о значају српског језика

БАЊАЛУКА - Музицирањем и пјевањем у част Светог Саве, ђаци из Републике Српске су заједно са дјецом из Србије и широм Европе скренули пажњу на значај и улогу српског језика, те повезаност региона и дијаспоре са матицом Србијом.

У снимању пјесме и спота "Негујмо српски језик", који је премијерно објављен поводом школске славе Светог Саве, учествовало је 50 дјеце, а ученицима из Српске и Србије у хорском пјевању придружили су се ђаци српског поријекла из Данске, Француске, Италије и Словеније.

Идеја је реализована захваљујући Дечјем културном центру Београд и Удружењу наставника музичке културе Србије, кроз реализацију пројекта "Деца - Србији".

Свој допринос дала је ученица осмог разреда Основне школе "Свети Сава" из Бањалуке Јована Гатарић којој је, како каже, то било посебно искуство с обзиром на то да се све одвијало у посебним околностима због вируса корона.

- За снимање пјесме и спота припремали смо се два мјесеца путем "зума" и "вајбера". Свакодневно смо вјежбали. Било је врло захтјевно све то извести и спремити се, првенствено због тога што смо све са наставницом музичке културе Јеленом Станишић радили на даљину, али на крају смо успјели - наставља причу ова четрнаестогодишњакиња.

Посебно је поносна на то што је, како је истакла, њена школа једина из Бањалуке учествовала у овако значајном задатку.

- Не знам како бих описала осјећај након што су пјесма и спот "Негујмо српски језик" објављени. То је посебан осјећај, срце ми је од среће јако куцало - казала је Јована.

Наставница Јелена Станишић прича да је одмах по позиву за учешће у снимању пјесме и спота контактирала са својим ђацима путем "вајбера" и послала им програм шта треба да припреме.

- У снимању пјесме и спота учествовало је 14 ђака, са којима сам свакодневно вјежбала. То су ученици од првог до девет разреда ОШ "Свети Сава" у Бањалуци. Дјеца су са одушевљењем прихватила овај позив и није им био проблем да раде од куће, јер жеља и воља за пјевањем јача је од свих препрека. Бриљирали су - поносно истиче Станишићева.

Дјеца су на овај начин, додаје, послала дивну поруку у јавност.

- Основци су на занимљив начин поручили да треба да се водимо мишљу и животом нашег просвјетитеља Светог Саве и да никад не заборавимо шта су праве вриједности, те да чувамо наш језик и традицију - казала је Станишићева.

Наставник музичке културе у угљевичкој школи "Алекса Шантић" Славко Николић истакао је да је у снимању ове пјесме и спота учествовала и ученица шестог разреда ове школе Катарина Пајић.

- Није нам требало много времена да се спремимо. Материјал смо послали за петнаестак дана, јер је Катарина велики таленат. Највећи проблем нам је био како ћемо да је снимимо, да ли ће резолуција бити добра и слично - казао је Николић.

 Аутори пројекта "Деца - Србији" су Александра Станковић и Леонтина Пат, док су циљеви овог програма богаћење рјечника, језичког и стилског израза, затим развијање осјећаја припадности земљи матици и националним вриједностима. Један од циљева је и његовање квалитетних пјесама прилагођених дјечјем узрасту, као и подстицање да се понашају и умјетнички изражавају примјерено својим годинама, те ослобађање страха од јавних наступа и подстицање сарадње српске дјеце из Србије, региона и матице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана