Осмомартовска путовања криза не зауставља

Анита Јанковић Речевић
Осмомартовска путовања криза не зауставља

БАЊАЛУКА - Празник жена и ове године бројне даме из Републике Српске провешће километрима далеко од куће уживајући у чарима европских метропола, а судећи према распродатим аранжманима припадницама њежнијег пола планове не мрси ни криза изазвана глобалном инфлацијом.

Иако је зима у јеку па је одмор на планини тренутно најактуелнији, страствени љубитељи путовања увелико трагају за новим дестинацијама, јер прве дане прољећа желе искористити за предах од обавеза. Идеално вријеме за то је почетак марта, јер се поклапа и са Међународним празником жена који се посљедњих година све рјеђе традиционално обиљежава. Колективна славља уз музику и вечеру, те поклоне попут скупих парфема, сатова и цвијећа даме махом замјењују за дводневна путовања у омиљене градове што потврђују и распродати аранжмани које жене најчешће плаћају из свог џепа. 

У туристичким агенцијама кажу да припаднице љепшег пола махом резервишу мјеста у аутобусу који ће их одвести до Венеције, Вероне, Будимпеште, Милана, Париза или сусједних Опатије и Златибора. 

Агент продаје у бијељинској агенцији “Хепи травел” Јелена Јосиповић каже за “Глас” да је интересовање ове године, без обзира на инфлацију, огромно јер су се грађани ужељели путовања за које су били ускраћени током пандемије вируса корона.

- Понуда аранжмана је баш разноврсна. Ко не може стићи да се организује баш око 8. марта, имамо аранжмане и током фебруара и априла, а нудимо и превоз аутобусом и авионом. Италија је некако најатрактивнија, односно, њени градови Верона и Венеција, те област Тоскане. Много је заинтересованих и за Истанбул који је већ годинама занимљивим нашим путницима, као и Будимпешта - рекла је Јосиповићева и додала да викенд путовања у Венецију коштају 189 КМ, а Будимпешту 169 КМ.

Ових дана пуне руке посла имају и у туристичкој агенцији “Истра травел” из Добоја чији агент продаје Александра Милачак наводи да су за осмомартовска путовања највише заинтересоване жене које за сапутнице бирају мајке, куме, сестре и другарице, па су тако мушкарци ријетки путници.

- Интересовање је ове године доста веће и ми смо задовољни продајом јер смо поједине аранжмане већ распродали. Даме махом саме себи плаћају одлазак на пут, али има и поклон бонова које купују мушкарци како би изненадили своје партнерке. У понуди имамо и Сан Ремо, цијена аранжмана за три дана је 330 КМ и готово је распродат. Златибор је стандардно популаран, једно ноћење са превозом кошта 90 марака, а не мањка заинтересованих ни за Праг чији обилазак кошта 249 КМ - рекла је Милачак. 

У туристичкој агенцији “Унис турс” кажу да је ове године веће и интересовање и понуда, а Берлин, Париз и Истанбул издвајају се као најтраженије дестинације за прољећни одмор.

-  Ако је судити по интересовању овог прољећа, путоваће бројни. Током марта највише даме и заљубљени парови, а у вријеме прољећног распуста комплетне породице - рекла је Вања Савић из “Унис турса”.

Директор туристичке агенције “Компас турс” Младен Рачић каже да се највећа навала очекујем крајем фебруара и почетком марта.

-  Људи најчешће бирају краћа, викенд путовања и дестинације из ближе околине попут Будимпеште, Бледа, Милана. Такође, Златибор је веома актуелан због доброг провода и хране, као и наша Јахорина - рекао је Рачић.

Лет за Тунис

Младен Рачић каже да се грађани увелико распитују и за љетне аранжмане, истакавши да би ове године Тунис могао бити хит дестинација јер се по први пут уводи авионски лет из Бањалуке.

- Поред Грчке, Египта и Турске од ове године у оквиру љетовања имаћемо директан авио-превоз према Тунису, па вјерујем да ће та нова дестинација бити најпривлачнија грађанима. Цијене још нисмо формирали - казао је он. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана