Осмислити програме за останак младих

Срна
Осмислити програме за останак младих

БАЊАЛУКА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да млади заслужују друштвену и јавну пажњу и да треба осмислити програме који ће бити интересантни за одрживост њихових послова, као и јачање њихових увјерења о потреби да остану овдје и граде заједницу.

Додик је истакао да је у Републици Српској много ствари урађено у сфери омладинске политике, што се види и кроз све оно што власт ради од области образовања до стабилног институционалног оквира.

Он је навео да је са представницима Омладинског савјета Српске данас разговарао у Бањалуци о њиховом положају у друштву, као и на које начине се може побољшати и поставити на још чвршће и шире основе.

"У сфери смо у којој треба реаговати на програме који ће бити интересантни за одрживост образовања младих, њихових послова, као и јачање њихових увјерења да треба да остану овдје и граде заједницу, да и са онима који су отишли покушамо разговарати, шта је то потребно да друштво уради а да се врате са знањем и осталим", рекао је Додик новинарима након састанка.

Он је навео и да су дале резултате многе политике покренуте у посљедње вријеме у вези са запошљавањем младих путем заједнице, на шта је потрошено око 56 милиона КМ.

Подсјетио је и да је креирана мјера у оквиру које свако ко запосли новог радника, међу којима је значајан број младих, не треба да плаћа доприносе на плате новозапослених прву годину дана, као и да је договорено да се поново покрене пројекат старт-ап.

Додик је напоменуо да је након кризе изазване пандемијом вируса корона, дошла украјинска криза која креира многобројне проблеме, те да је неопходно покренути дијалог о свим тим изазовима.

"Треба да разумијемо гдје се налазимо, јер у супротном друштво може отићи у дестабилизацију. Морамо се ујединити да до тога не би дошло, а млади су револуционарни и носе нове идеје које треба искористити да бисмо се ухватили у коштац са регионалним и глобалним изазовима", рекао је Додик.

Састанку са представницима Омладинског савјета Српске присуствовао је и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана