Осигураницима рефундирана четири милиона КМ

Данијела Бајић
Осигураницима рефундирана четири милиона КМ

БАЊАЛУКА - Фонд здравственог осигурања Републике Српске за десет мјесеци ове године рефундирао је око четири милиона марака осигураницима за разне медицинске захвате и лијекове које су платили из свог џепа.

Фонд здравственог осигурања у овој години одобрио је 8.558 захтјева за рефундацију, а у истом периоду лани 10.447 и то у износу од око 4,8 милиона КМ.

У Фонду истичу да сви осигураници имају право да поднесу захтјев за рефундацију трошкова коришћења здравствене заштите, уколико сматрају да су платили нешто што није требало или што финансира обавезно здравствено осигурање.

- Осигураници углавном подносе захтјев за рефундацију уколико су сами купили лијек којег тог тренутка није било у здравственој установи, а финансира га обавезно здравствено осигурање, или им у установама са којима Фонд има уговор није било могуће пружити одређену здравствену услугу која им је неопходна - казали су у Фонду здравства.

Додали су да су, међутим, чести захтјеви за рефундацију и када осигураник, мимо процедуре, оде самостално у неку здравствену установу у Српској или изван РС која са Фондом нема потписан уговор, плати комплетну услугу и онда накнадно очекује да му се врати новац.  

- Било је и примјера да су осигураници подносили захтјев да им се рефундирају поједине скупе креме за његу коже, неки биљни препарати, витамини и слично, што обавезно здравствено осигурање не финансира - истакли су у Фонду. Подсјетили су да рефундирају само оне захтјеве када је испоштована процедура и ако осигураник плати нешто што финансира обавезно здравствено осигурање.

- Такође, уколико се утврди да је осигуранику наплаћена партиципација, а он је ослобођен плаћања те обавезе, и те трошкове осигураницима надокнадимо. Одобравамо рефундације оним осигураницима за које се редовно уплаћују доприноси за здравствено осигурање - нагласили су у Фонду.

Како су објаснили, право на рефундацију трошкова остварује се на основу захтјева осигураног лица који се подноси у надлежним пословницама Фонда, а уз који се прилаже медицинска документација из које се види да је осигуранику препоручена пружена услуга или лијек, санитетски материјал или медицинско средство за коју тражи рефундацију трошкова, као и оригиналан рачун о плаћеној услузи, купљеном лијеку и слично.

- Ако је, на примјер, осигураник купио за вријеме лежања у болници лијек који се налази на болничкој листи, уз поменуту документацију треба да има и потврду болнице да тог лијека болница није имала - додали су у Фонду.

Бањалучанка Драгана Марковић каже да је неколико пута тражила од Фонда да јој надокнаде трошак и да је сваки пут захтјев одобрен.

- Једном сам тражила да ми рефундирају трошкове за налаз који сам урадила у приватној лабораторији, јер у болници тада није било реагенса за то, а неколико пута сам тражила да ми врате новац за лијекове које је љекар препоручио. На новац сам знала чекати и до три мјесеца, али важно је да су исплатили - казала је Марковићева.

Рокови

У Фонду здравственог осигурања РС истакли су да захтјеви за рефундацију буду ријешени у року од 30 дана када се ради о првостепеном поступку, односно 60 дана ако је поступак другостепени, а рок буде продужен када се тражи допуна документације.

- Уколико је рефундација одобрена, осигураник од дана када добије рјешење па до исплате новца чека максимално 30 дана. Наиме, потребно је да прође 15 дана од дана пријема рјешења да би оно постало правоснажно - казали су у Фонду и додали да посебно настоје да у што бржем року заврше захтјеве за рефундацију трошкова који се односе на куповину лијекова за лијечење малигних болести, уколико се спорадично деси да их нема у болницама.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана