Ормарићи за уџбенике у свакој шестој школи

Милијана Латиновић
Ормарићи за уџбенике у свакој шестој школи

Бањалука - Већина основних школа ни након четири године није спровела препоруке Републичког педагошког завода о смањењу тежине ђачких торби, о чему свједочи податак да је тек свака шеста обезбиједила ормариће и просторије у којима ђаци могу остављати школски прибор.

Претешке ђачке торбе, чија тежина не би смјела да прелази 10 одсто тјелесне масе ученика, један су од главних криваца за деформитете кичме основаца.

Имајући то у виду, Педагошки завод је почетком 2014. године предложио мјере које ће утицати на смањење тежине ђачке торбе, а које подразумијевају прилагођавање распореда часова како ученици истог дана не би имали предмете за које им је неопходно много ствари и прибора.

Препорука школама је била и обезбјеђење простора у учионицама гдје би ђаци остављали ствари које им нису потребне приликом писања домаћих задатака, као и набавка ормарића.

- Од укупно 187 основних школа, 156 је доставило информацију о реализацији препорука, а свега 29 је спровело све три мјере - рекао је Дамјановић и додао да је осталим школама за достављање информације о овоме остављен рок до половине августа.

Дамјановић је појаснио да су 154 школе само ускладиле распоред часова, док је 108 школа осим поједностављеног распореда обезбиједило и простор у учионицама гдје основци могу остављати уџбенике и школски прибор.

- Почетком наредне школске године у свим школама ћемо преконтролисати спровођење прописаних мјера - нагласио је Дамјановић.

Он је додао да на развој ученика утичу и неправилно сједење у школској клупи, неправилно ходање и стајање, рад на рачунару и играње игрица на мобилном телефону.

Основна школа “Иво Андрић” у Бањалуци једна је од ријетких која је ђацима од првог до петог разреда успјела да обезбиједи ормариће.

- Ормарићи су намијењени малишанима који похађају разредну наставу. Свака учионица има ормарић. За ове старије ускладили смо распоред часова и договорили да, примјера ради, географски атлас носи један ученик из клупе како би им ђачка торба била колико-толико лакша - рекла је директорица ове школе Жељка Опачић.

Иако још нису успјели да обезбиједе ормариће у којима би ученици остављали уџбенике и радне свеске које им не требају за учење код куће, у приједорској Основној школи “Петар Петровић Његош” кажу да су успјели да коригују распоред часова.

  • Са родитељима смо остварили добру сарадњу и у договору с њима успјели да олакшамо ђачке торбе, тако да и родитељи воде рачуна да ученици не носе ствари које им тога дана не требају - рекао је директор ове школе Бранко Анђић.

Мјере које је Завод наложио школама 2014. године

- Прилагођавање распореда часова

- Обезбјеђење простора за одлагање уџбеника и прибора

- Постављање школских ормарића

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана