Општинско вијеће засиједало у ходнику: Бабо не да ни салу, ни печат

ГС
Foto: Златан Чекић

ВЕЛИКА КЛАДУША - Општинско вијеће Велика Кладуша данас је засиједало у ходнику испред сале Општинске вијећнице која је била закључана, те је вијећницима онемогућен улазак.

Службеници опћинске администрације којом руководи начелник Фикрет Абдић Бабо, одбили су да је откључају, па је тиме настављена политичка тракавица која већ неколико мјесеци потреса ову локалну заједницу.

Усвојене су све тачке дневног реда, а сједници нису присуствовали посланици Лабуристичке странке, која не признаје ново руководство овог представничког тијела, те сједницу сматрају нелегалном.

Предсједавајућа Бисенија Мушединовић (СДА), истакла је како је један од основних захтјева, који је упућен опћинском начелнику, да им се у року од 24 сата достави приједлог буџета за текућу годину. Уколико се то не догоди, функционисање ове локалне заједнице могло би бити блокирано, обзиром да крајем марта престаје важити одлука о привременом финансирању опћине.

У међувремену, огласила се Лабуристичка странка саопћењем у којем наводе како неће судјеловати у незаконитом раду Опћинског вијећа, све док правосудни органи не одлуче о законитости именовања актуелног руководства. Идентично саопштење издао је и начелник Абдић, те истакао како неће поступати по захтјевима вијећнице Бисеније Мушединовић све док траје истрага у надлежном Тужилаштву и док она  не буде окончана одлуком суда и надлежних институција.

Политичка криза у Великој Кладуши започела је крајем јануара ове године, када су до тада владајући лабуристи, чији је оснивач Абдић, отишла у опозицију, а  парламентарну већину формирала коалиција коју чини пет политичких субјеката.

Овај политички блок чине Странка демократске акције, Народни европски савез, Социјалдемократска партија, Демократска народна заједница и клуб којег чине два независна вијећника, са укупно 15 вијећника, а тада је за нову предсједавајућу изабрана Бисенија Мушединовић. 

Избор новог руководства, због наводног кршења законских процедура, не признаје Лабуристичка странка, нити начелник Абдић, који је потом донио локалну уредбу те печат Опћинског вијећа повјерио на чување службеном лицу у опћинској администрацији.

Послије тога услиједила је кривична пријава против Абдића од стране неколицине вијећника због злоупотребе положаја или овлаштења и незаконитог присвајања печата Опћинског вијећа, па су припадници полиције по налогу Тужилаштва УСК претресали начелнички кабинет.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана