Опрезно са паљењем корова

Агенције
Опрезно са паљењем корова

БАЊАЛУКА - Министарство унутрашњих послова Република Српска (МУП) позвало је данас грађане да спаљивање корова и другог горивог материјала приликом уређења имања обављају само за вријеме повољних временских услова и на површинама које могу контролисати.

"Законом о заштити од пожара, који је ступио на снагу у новембру 2019. године, као једна од обавезних мјера заштите пожара забрањено је паљење корова и другог пољопривредног отпада без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и предузимања свих неопходних радњи с циљем спречавања ширења ватре", саопштено је из МУП-а Српске. 

Овим законом дефинисана је новчана казна од 100 КМ до 1.000 КМ за прекршај физичког лица које пали коров и други пољопривредни отпад без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и не предузимања неопходних радњи с циљем спречавања ширења ватре. 

"Неконтролисано спаљивање корова и остављање неугашене ватре без надзора при уређењу пољопривредних имања чести су узроци пожара, а с обзиром на то да у наредном периоду предстоји прољећно крчење и уређење пољопривредног земљишта, посебну опасност представља неконтролисано спаљивање горивог материјала у близини шумских комплекса и засада", додаје се у саопштењу. 

МУП позива грађане да након спаљивања угасе остатке несагорене материје да би се спријечило разношење вјетром и појава неконтролисаног горења и пожара. 

У случају неконтролисаног ширења ватре потребно је одмах обавијестити ватрогасце на број 123, полицију на број 122 или Центар за обавјештавање на број 112. 

МУП ће предузимати законом прописане мјере против лица која су изазвала пожар и тиме угрозили животе и здравље људи и причинили материјалну штету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана