Опака болест неће стати на пут петицама дјеци из Родитељске куће

Милијана Латиновић
Опака болест неће стати на пут петицама дјеци из Родитељске куће

БАЊАЛУКА - Дјевојчице и дјечаци из свих крајева Српске који се лијече у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) РС од ове школске године имаће организовану и предметну наставу у Родитељској кући у Бањалуци, како опака болест не би стала на пут ниједној лекцији, нити петици.

Удружење родитеља дјеце обољеле од малигних болести "Искра" претходних година залагало се да дјеци на дуготрајном болничком лијечењу буде омогућено редовно похађање наставе, а то право уврштено је у Закон о основном васпитању и образовању 2017. године, док је правилником Министарства просвјете и културе омогућено одвијање наставе у Родитељској кући. Ове године успјели су направити корак више па ће за обољелу дјецу бити организована и предметна настава, а све у сарадњи са бањалучким основним школама "Иво Андрић" и "Свети Сава".

Колико дјеци значи да и у тим најтежим тренуцима вријеме проводе са вршњацима и савладавају нове лекције најбоље знају породице које су то осјетиле на својој кожи.

Бањалучанка Јелена Продан каже за "Глас Српске" да је њена кћерка Ивана била тек кренула у други разред када се разбољела.

- С њом су била још два другара тако да је све то некако лакше поднијела. Било је то кључно за њено ментално здравље. Задовољни смо били наставом, а огромно разумијевање за све имали су и у нашој школи - казала је Продан.

Иако тренутно у Родитељској кући борави само једно дијете школског узраста, у Удружењу "Искра" кажу како је добро да имају могућност за организовање предметне наставе јер, нажалост, већ сутра може да им на врата закуца још неки мали борац.

- Школе су већ осмислиле како ће изводити наставу у складу са наставним планом и програмом - рекла је предсједница Удружења "Искра" Дијана Берић.

Управница Родитељске куће Катица Керкез испричала је "Гласу" да у кући тренутно бораве три породице и додала да се тај број стално мијења.

- Имамо дјевојчицу која је трећи разред, али никад не знамо када ће нам доћи још неко. Двије учитељице јој држе наставу, а долази и вјероучитељ. Породицама настава у Родитељској кући много значи. Учитељи и наставници њиховим школама шаљу извјештаје са оцјенама које се уписују у дневник, тако да нема изостајања са наставе, а нема ни стреса приликом повратка у учионице да све уче одједном - испричала је Керкезова, нагласивши да је ово велики успјех и олакшање и за дјецу и за њихове родитеље.

Успјех

Катица Керкез испричала је да у току школске године не буде много дјеце на настави, па веома често учитељи с њима раде један на један.

- Углавном се сведе на индивидуалну наставу, кроз коју се учитељ много више посвети дјетету. Помињем стално нашег Максима који је овдје завршио читав један разред и полугодиште сљедећег, када се вратио био је далеко изнад својих другара - истакла је Керкезова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана