Онлајн трговци преотели муштерије

Јана Кезић
Онлајн трговци преотели муштерије

БАЊАЛУКА - Да одјећа из друге руке иде као алва показују и подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, према којима је за четири мјесеца ове године увезено половна роба вриједна више од 3,3 милиона марака, али у бутицима тврде да је њихов промет знатно опао јер се већина прода онлајн и то на црно.

У УИО кажу да је од јануара до краја априла ове године највише половне гардеробе стигло из Њемачке и то у вриједности већој од 1,9 милиона марака. Осим тога одјећа из друге руке у БиХ је долазила и из Словачке, Швајцарске, Италије, Аустрије, Бугарске па чак и Кувајта.

Подаци показују да је у прва четири мјесеца лани у БиХ увезена половна одјећа вриједна око 2,4 милиона марака, што показује да потражња за овом врстом робе расте.

Ипак, трговци у радњама половне робе кажу да им је обим посла знатно опао, јер је продаја на црно путем интернета узела маха.

То за “Глас Српске” потврђује и власница секонхенд бутика “Фидес” из Братунца Александра Стјепановић.

- Нама је поскупјела роба из набавке па смо и ми били приморани да подигнемо цијене, јер имамо много обавеза које морамо поплаћати на вријеме. Али оно што највише утиче на пад нашег пословања јесте то што многи раде од куће на црно, због чега је нама промет знатно опао - рекла је Стјепановићева.

Како је објаснила, то је разлог због чега је велики број радњи са половном робом широм Српске затворен, јер једноставно не могу опстати.

- Свако се бори на свој начин да заради али ја сам огорчена на рад на црно. Није фер према свима нама који плаћамо обавезе према држави - рекла је Стјепановићева.

Објаснила је и да су се људи мало уплашили поскупљења, те додала да се највише купује сезонска роба.

- У бутицима са половном робом се облаче људи који хоће квалитет и желе да носе брендирану робу. У почетку су постојале предрасуде да код нас купују они који немају новац, али то није тако - казала је Стјепановићева, додајући да су најбоље муштерије оне средњег сталежа.

Да пословање не иде сјајно сагласни су и у бутику половне гардеробе “Крпице” из Прњавора, гдје кажу да је сукоб у Украјини свакако допринио томе.

- Једва покривамо обавезе. По робу нисмо ишли од јануара јер је немамо чиме купити. И нама су отишле цијене у набавци па ћемо морати дићи цијене одјеће, али ако до тога дође не знамо шта ће бити, јер и овако роба стоји, не успијевамо је продати. Размишљамо да распродамо ово што имамо и ставимо кључ у браву - казали су у овој радњи.

Поскупљења

Предсједник Удружења потрошача “Звоно” Бијељина Јован Василић каже да многи не могу приуштити ни половну гардеробу.

- Ситуација је таква јер су цијене основних прехрамбених производа отишле у небо. Дошло је до великог поскупљења а плате и пензије не могу то да испрате - рекао је Василић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана