Онлајн продаја излази из сиве зоне

Анита Јанковић-Речевић
Онлајн продаја излази из сиве зоне

БАЊАЛУКА - Грађани Српске који продају робу путем друштвених мрежа морају се регистровати и са потрошачем склопити уговор о купљеној роби на даљину, а они који не буду поштовали прописе ризикују новчану казну и од неколико хиљада марака.

Дефинисано је то новим Законом о трговини РС, чији је приједлог прошле седмице усвојила Народна скупштина Српске.

У Министарству трговине и туризма РС кажу да су нова законска рјешења донесена с циљем боље уређености тржишта и трговинске дјелатности, наводећи да је посебна пажња посвећена продаји путем интернета.

Продаја путем интернета и других средстава комуникације није била довољно нормирана, што је у пракси представљало проблем. Сада је прецизније нормирана трговина на даљину, односно њен најраспрострањенији облик, електронска трговина.

Нови прописи ће допринијети смањењу сиве економије и регистрацији нових субјеката у области трговине навели су у ресорном министарству.

Истакли су да се према новом закону електронска трговина, гдје се роба и услуге нуде, наручују и продају путем интернета, може обављати путем електронских продавница, друштвених мрежа, онлајн платформи које повезују трговце и потрошаче те путем ”dropshippingа”, односно онлајн платформе, гдје купцу робу испоручује произвођач или трговац на велико.

Трговац за обављање даљинске трговине дужан је да се региструје, обезбиједи простор за обављање административних послова, складиште за робу коју продаје и простор за хигијенско санитарне потребе.

Има обавезу и да потрошачу прије куповине учини доступним декларацију,  али и склопи уговор о продаји појаснили су у Министарству трговине. Нови закон предвиђа санкције за оне који даљинску трговину обављају супротно прописаном закону.

Казне за привредно друштво крећу се од 2.000 до 10.000 КМ, а за предузетнике од 500 до 2.500 КМ. Извршна директорица Удружења за заштиту потрошача “Дон” из Приједора Муриса Марић каже да ће нови прописи у вези са онлајн продајом купцима пружити далеко већу заштиту него што је то до сада био случај.

Имамо много пријава преварених потрошача који су робу куповали са друштвених мрежа, то јест од људи који из свог дневног боравка илегално продају све и свашта и од којих купци не добијају рачун па немају основа за притужбе и рекламације.

Када се грађани који се баве продајом путем интернета региструју и са купцем склопе уговор прича ће бити потпуно другачија, прича Марићева.

Међутим, она не очекује да ће стање бити поправљено преко ноћи, јер је, како каже,  увођење  реда у ту област захтјеван и мукотрпан посао.

Сличан проблем је био код изнајмљивања “стана на дан”, али је та област уведена у законски оквир. Такође бити и са интернет продајом, али је потребно вријеме.

Највише посла има инспекција, која ће морати дебело запети, али и сами потрошачи, који ће, надам се, постати свјеснији и робу куповати само од регистрованих продаваца истаклаје Марићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана