Омикрон угрожава континуитет производње

Срна
Foto: Илустрација

СРЕБРЕНИЦА - Александар Петрић, технички директор компаније "Гросс" у чијем саставу је Рудник олова и цинка "Сасе" код Сребренице, рекао је Срни да омикрон сој вируса корона угрожава производњу и негативно утиче на пословање и реализацију свих планова јер се значајно смањује број ангажованих радника због боловања.

Према његовим ријечима, 3,5 пута је већи број изостанака с посла за 24 дана у јануару у односу на децембар.

"Вирус се и даље шири. Очекујемо његову експанзију наредних дана, а с тим и лошије пословање, надајући се да нас неће присилити да прекидамо рад због великог броја изостанака и вишедневних боловања инфицираних радника", рекао је Петрић.

Петрић је нагласио да је срећа што омикрон има блаже симптоме и мање је опасан по животе људи, али да је исти протокол лијечења од тог вируса као и ранијих, што доводи до повећаног броја одсуствовања радника и дужег боловања.

Он сматра да надлежни у Републици Српској треба да скрате вријеме изолације за особе захваћене омикроном.

Од појаве вируса корона "Гросс" није прекидао рад нити отпуштао раднике и смањивао плате.

"Предузимамо све прописане, чак и оштрије мјере превенције и заштите од ширења вируса. Организовали смо вакцинисање одређеног броја радника у Љубовији у Србији да би спријечили масовно оболијевање, али упркос томе омикрон угрожава производњу", указао је Петрић.

Уз досљедну примјену мјера заштите и контроле њиховог поштовања, очекује да ће превазићи кризу коју изазива омикрон, јер имају 32 одсто вакцинисаних радника, а код 22 одсто запослених регистрована су антитијела на вирус.

Петрић је рекао да настоје да одрже барем минимални процес производње упркос свакодневном порасту броја обољелих радника и да очекује да ће се наредних дана извјестан број радника након опоравка постепено враћати на посао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана