Омбудсман за људска права БиХ: Једнак третман лица са инвалидитетом људско право

Срна
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Институција Омбудсмана за људска права БиХ израдила је Специјални извјештај о ефикасности законских рјешења о професионалној рехабилитацији и запошљавању лица с инвалидитетом у БиХ, у којем се наводи да обезбјеђивање једнаког третмана лицима с инвалидитетом није питање социјалне помоћи, него основних људских и грађанских права.

Заштита лица с инвалидитетом један је од најосјетљивијих и најспецифичнијих елемената друштвено-развојне, економске и социјалне политике уопште, саопштено је из Институције омбудсмана.

Током израде извјештаја, омбудсмани су сачинили преглед међународних докумената људских права који гарантују лицима с инвалидитетом право на рад, преглед позитивног законодавства БиХ, праксу Институције омбудсмана за људска права БиХ, а спроведено је и свеобухватно истраживање поступања и пракси надлежних органа на нивоу БиХ, ентитета и кантона.

Омбудсмани су консултовали и организације лица с инвалидитетом, чији су ставови, такође уврштени у текст специјалног извјештаја.

Омбудсмани су надлежним органима упутили препоруке, чије спровођење треба резултовати безусловном примјеном међународних стандарда и успостављањем ефикасног законодавног и институционалног система за остваривање и заштиту права на рад лица с инвалидитетом.

Омбудсмани у извјештају наводе да број запримљених жалби у Институцији омбудсмена не осликава стварни положај особа с инвалидитетом.

У извјештају се наглашава да лица с инвалидитетом нису довољно информисана о правима и могућностима које им стоје на располагању, а због различитих архитектонских, комуникацијских и других баријера често нису у могућности користити права која су им загарантована.

Омбудсмани упозоравају да су особе с инвалидитетом често изложене различитим облицима дискриминације, а неријетко је дискриминација присутна и на радном мјесту.

С друге стране, дискриминација се јавља и приликом примјене појединих законских прописа, наводи се у извјештају.

Омбудсмани наводе да неријетко послодавци имају предрасуде спрам запошљавања лица с инвалидитетом, сматрајући да не могу постићи адекватне резултате у раду и испунити очекивану норму.

Радно ангажовање је најефикаснији начин укључивања лица с инвалидитетом у све животне токове, њихову пуну и праву интеграцију и кључни је елемент у гарантовању једнаких могућности за све особе с инвалидитетом, истакли су омбудсмани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана