Омбудсман за дјецу РС: Заједничка сарадња за заштиту права најмлађих

Срна
Омбудсман за дјецу РС: Заједничка сарадња за заштиту права најмлађих

БАЊАЛУКА - Омбудсмани БиХ и Омбудсман за дјецу Републике Српске сагласни су да је потребно заједничко дјеловање на одређеним питањима остваривања права дјеце, укључујући и издавање заједничких препорука.

Омбудсмани сматрају да је у будућности потребно планирати заједничко дјеловање у конкретним предметима, али и у случајевима који подразумијевају рјешавање системских проблема и заговарања нових законских рјешења у најбољем интересу дјетета, саопштено је након састанка Омбудсмана БиХ Љубинка Митровића, Јасминке Джумхур и Нивес Јукић са Омбудсманом за дјецу Драгицом Радовић.

На састанку у Бањалуци разговарано је о бројним питањима остваривања права дјеце и њихове заштите, чиме је настављена успјешна сарадња ове двије институције.

Тема састанка били су различити аспекти заштите дјечијих права, као и питања сарадње из надлежности и дјелокруга функционисања двије институције, посебно у контексту пандемије вируса корона.

Разговарано је о актуелним темама, попут питања вакцинације, али и о конкретним будућим активностима институција. Посебан значај дат је грађанима који су се истовремено обратили Омбудсманима БиХ и Омбудсману за дјецу Републике Српске, те је закључено да ће се и у будућности сарађивати ради заштите права и интереса дјетета.

Било је говора и о будућој сарадњи у раду, посебно када је ријеч о новим законским рјешењима како би се унаприједила заштита дјеце, као што су измјене и допуне породичних закона, оснивање алиментационих фондова, јасно дефинисање критеријума за избор ученика генерације у основним и средњим школама и слично.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана