Омбудсмани БиХ: Жртве насиља да се обрате полицији и тужилаштвима

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА- Омбудсмани БиХ охрабрују сва лица која су доживјела неки од облика сексуалног насиља да се обрате полицији и тужилаштвима пријавом против починилаца, а могу се обратити и омбудсманима који ће у оквиру својих овлаштења предузети мјере из своје надлежности ради заштите жртава сексуалног насиља.

Омбудсмани позивају све надлежне органе да процесуирању случајева сексуалног насиља приступе приоритетно и са посебном сензибилношћу, саопштено је из институције Омбудсмана за људска права БиХ.

У саопштењу датом поводом навода о сексуалном насиљу, односно злостављању жена који су се претходних дана појавили у медијима, те анонимних исповијести на фејсбук страници "Нисам тражила", омбудсмани указују на значај адекватне реакције свих сегмената друштва на овакве пријаве, што укључује превенцију, пружање подршке и заштите жртвама насиља, ефикасно и дискретно провођење истрага и адекватну казнену политику.

"БиХ у складу са прихваћеним међународним обавезама мора примјењивати највише стандарде заштите људских права у борби против родно заснованог насиља, посебно сексуалног насиља, пружити подршку преживјелима овог насиља и санкционисати починиоце", наглашено је у саопштењу.

Омбудсмани подсјећају и да су кривична дјела против полног интегритета, односно полне слободе и морала регулисана Кривичним закоником Републике Српске, Кривичним законом Федерације БиХ и Кривичним законом Брчко дистрикта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана