Олакшице “Аутопутева РС” користи више од 1.100 особа: Уз неплаћање путарине једна брига мање

 Милијана Латиновић
Олакшице “Аутопутева РС” користи више од 1.100 особа: Уз неплаћање путарине једна брига мање

БАЊАЛУКА - Возећи се готово свакодневно аутопутевима у Српској како би стигли на посао или терапије, особе са инвалидитетом и обољели од ријетких болести мјесечно уштеде неколико стотина марака јер су ослобођени плаћања путарине, а те олакшице биће им омогућене и у наредном периоду.

Правилник о поступку и начину остваривања права на ослобађање од плаћања путарине донесен је 2019. године, а то право користе 1.182 лица, међу којима 903 ратних војних инвалида, 205 осталих лица са инвалидитетом, те 74 правних лица која су ослобођена по закону.

Директор Удружења жртава саобраћајних незгода СТЕП Дејан Трнинић рекао је да се захваљујући овој олакшици остварују значајне уштеде, посебно уколико се свакодневно путује аутопутем.

- У ово вријеме, када је гориво веома скупо, и те како значи када се уштеди износ који бисмо иначе издвојили за путарину. Најчешће користим дионице аутопутева у Српској приликом одласка у Бијељину, Сарајево или Београд, те само у два правца од Бањалуке до Добоја уштедим 14 марака, или седам КМ уколико путујем за Србију преко Градишке. За оне који на посао или прегледе путују свакодневно у Бањалуку из Прњавора, Градишке или Добоја, уштеде су далеко веће - рекао је за “Глас Српске” Трнинић. 

Додао је да је ову повластицу веома једноставно остварити, те је као оснивач Удружења СТЕП, које промовише безбједну вожњу, позвао све особе с инвалидитетом, односно родитеље који превозе дјецу с инвалидитетом да поднесу захтјев са пратећом документацијом предузећу “Аутопутеви РС”.

У Савезу за ријетке болести РС истичу да су након увођења ове олакшице посебно одахнули њихови чланови који често путују на физикалне терапије у Завод за физикалну медицину и рехабилитацију “Др Мирослав Зотовић”.

- Уколико породица долази из Добоја у Бањалуку неколико пута седмично, па чак и сваки дан, то је неколико стотина марака мјесечно само за путарину.  На њихову иницијативу смо се и изборили да се обољели од ријетких болести ослободе плаћања путарине. Посебно је то значајно у ово вријеме када је све скупо, од основних животних намирница до лијекова - казала је предсједница Савеза за ријетке болести РС Биљана Котур.

Вршилац дужности директора “Аутопутева РС” Слободан Станаревић рекао је “Гласу” да ће ове олакшице бити настављене.

- Надзорни одбор се састаје крајем године, тако да ће и за наредне три године бити утврђене те олакшице - рекао је Станаревић додавши да је веома могуће да има и оних који не знају за ову могућност, те је нагласио да су правилник којим је ово право омогућено, као и сви неопходни обрасци доступни на интернет страници предузећа.

Правилник

Правилником је прописано да су плаћања путарине ослобођене особе лишене пословне способности, лица под старатељством или продуженим родитељским старањем или усвојене особе са утврђеним инвалидитетом са 80 одсто тјелесног оштећења, односно наведене особе код којих је утврђено тјелесно оштећење које за посљедицу има неспособност доњих екстремитета 60 одсто или више процената. Плаћања путарине ослобођени су и обољели од ријетких болести, а захтјев за ослобађање плаћања путарине могу поднијети њихови законски заступници, родитељи са продуженим родитељским старањем, стараоци или усвојиоци, а који превозе ова лица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана