Огорчени радници дервентске Фабрике цијеви “Унис”: Повезивање стажа или протест пред Владом

Милијана Латиновић
Огорчени радници дервентске Фабрике цијеви “Унис”: Повезивање стажа или протест пред Владом

ДЕРВЕНТА - Радници дервентске Фабрике цијеви “Унис” окупили су се јуче испред предузећа тражећи од надлежних да окончају њихову агонију и одобре програм социјалног збрињавања, како би им био повезан радни стаж и тиме омогућен одлазак у пензију, иначе ће, кажу, бити принуђени на радикалније потезе и протест пред Владом Српске.

Проблеми у некадашњем привредном гиганту Посавине трају годинама. Прије осам мјесеци у “Унису” је отворен стечај, али проблеми запослених ни до данас нису ријешени, због чега се јуче испред фабрике окупило око 40 радника који су упутили дописе шефу Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини РС Игору Жунићу, министру рада и борачко-инвалидске заштите Душку Милуновићу и премијеру Радовану Вишковићу, у којима изражавају незадовољство јер Комисија за социјално збрињавање радника није прихватила њихов захтјев.

- Увјеравали су нас да Пореска управа има чиме да се намири, те да ће самим тим и радницима бити повезан радни стаж. Питамо зашто за нас раднике “Униса” не важи исти закон као за запослене у “Трудбенику”, “Ентеријеру” или фирми “Бирач” - наведено је у допису који је послат у Владу Српске.

Представница повјерилаца из реда радника “Униса” Радослава Миланковић каже за “Глас Српске” да су радници изгубили стрпљење.

- Информације добијамо само усмено. Комисија је наводно закључила да немамо право на програм социјалног збрињавања, а како су радници најавили радикалније мјере, почели су да наш предмет пребацују од једног до другог министарства - рекла је Миланковићева.

Истакла је да су радници најавили идуће окупљање за 31. август.

- Уколико нам не дају конкретан одговор, организоваћемо протест пред зградом Владе РС у Бањалуци - поручила је Миланковићева.

Скупу је присуствовао и предсједник Синдиката металске индустрије и рударства РС Тане Пеулић, који је рекао да му није јасно како је радницима других предузећа која су била у приватном власништву одобрено социјално збрињавање, а радницима “Униса” није.

- У правилнику из 2003. стоји ко све има право на социјално збрињавање - казао је Пеулић.

Игор Жунић, који је из Дервенте, каже да је “Унис” од предузећа које је словило за гиганта доспио у овакве проблеме још прије десет година.

- Да ли је ријеч о погрешној приватизацији или неким злоупотребама не знам, али запослени у “Унису” ништа нису криви. Покретао сам то питање гдје год сам могао. У контакту сам и са надлежнима у министарству, који треба да нађу модел како да ријеше тај проблем - рекао је Жунић и додао да ће покушати да о овоме разговара и са премијером.

У Министарству рада и борачко-инвалидске заштите РС наводе да је први захтјев за социјално збрињавање радника “Униса” био непотпун, те да је затражено комплетирање, односно да се доставе подаци о томе када је извршена приватизација и уговор о куповини.

- Из извода из судског регистра видљиво је да учешће у акцијама од 64,9 одсто има Балкан стил интернационал, 9,9 одсто ПРЕФ, те 5,01 одсто Фонд за реституцију, док преостали дио имају остали приватни фондови и физичка лица. Из тога произлази да је предузеће у већинском власништву приватних фондова, а не у власништву РС, због чега се радници не могу збрињавати путем овог програма - навели су у ресорном министарству.

Састанак

Тане Пеулић је рекао да су преговори о социјалном збрињавању радника “Униса” вођени са Министарством привреде, те да је након три састанка предмет ипак пребачен у Министарство енергетике и рударства.

- Договорено је да 24. августа имамо састанак на којем ћемо направити нови захтјев и поново га упутити Влади РС, да се за 114 радника уплати један одсто за незапосленост и да се 12 радника пензионише - казао је Пеулић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана