Одузето 19.300 дозвола због алкохола и дроге

Данијела Бајић
Одузето 19.300 дозвола због алкохола и дроге

БАЊАЛУКА - Због вожње под дејством алкохола или дроге те одбијања да буду подвргнути испитивању на њихово присуство, полиција је лани од возача у Српској привремено одузела 19.296 возачке дозволе, што је у просјеку 53 дневно, а према ријечима стручњака то је доказ да се многи и даље понашају бахато за воланом.

Подаци Министарства унутрашњих послова (МУП) РС показују да је лани привремено одузето 18.100 возачких дозвола због управљања моторним возилом под дејством алкохола, док су без овог документа привремено остала и 264 возача, јер нису жељела да буду подвргнути испитивању на присуство алкохола.

- Због управљања возилима под дејством опојне дроге током прошле године је привремено одузето 125 возачких дозвола. Без дозволе лани је привремено остало и 807 возача, јер су одбијали да буду подвргнути испитивању на присуство опојне дроге - истакли су у МУП-у.

Подсјетили су да је годину раније полиција у Српској привремено одузела 21.614 возачких дозвола због вожње под под дејством алкохола и дроге, као и одбијања возача да буду подвргнути испитивању.

Руководилац Одсјека за координацију, планирање и статистику Агенције за безбједност саобраћаја РС Милан Илић рекао је за “Глас” да је свијест возача о посљедицама које носи вожња под утицајем алкохола или дроге и даље на ниском нивоу.

Да би црни бројеви били што мањи Илић каже да кампањама константно покушавају да скрену пажњу возачима и онима који то тек треба да постану које опасности носе, између осталог, вожња под утицајем алкохола и дроге.

- Људи се у одређеним периодима опусте и попију, како то воле рећи “једну”, мислећи да им ништа не може бити. Међутим, једна чаша алкохола је довољна да падне концентрација и да дође до саобраћајне несреће - казао је Илић.

Апеловао је на возаче да за волан не сједају ако су пили алкохол или конзумирали опојна средства.

- У случају прослава савјетујем возачима да иду организовано, односно уколико је друштво у питању да иду једним аутом и да онај ко вози не пије, а једна од солуција је повратак кући таксијем или јавним превозом. Посебно бих скренуо пажњу младим људима и матурантима који су тек почели увече да излазе да не сједају за волан пијани, јер је једна секунда непажње довољна да се изгуби живот - рекао је Илић.

Вишеструки повратници

Од возача, који су више пута угрозили безбједност саобраћаја на путевима РС, полиција је прошле године одузела 254 возила, привремено или трајно. Од вишеструких повратника у чињењу најтежих прекршаја из области безбједности саобраћаја полиција је привремено одузела 169 возила, а на основу правоснажних и извршних рјешења судова трајно је одузето 85 аутомобила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана